Együnk változatosan belőlük !


Immunrendszerünk karbantartása - legyen tél vagy nyár - nagyon fontos feladatunk. Mégis mindig az év végi hónapokban kerül e téma fókuszba. De miért? És mit fogyasszunk, hogy könnyen, hatékonyan és természetesen védekezzünk a betegségekkel szemben?

Vajon miért télen betegszünk meg gyakrabban, és miért ekkor figyelünk jobban immunrendszerünk védelmére, hiszen az évről évre ismétlődő négy évszak hatásaihoz volt időnk hozzáalkalmazkodni.

Ha végigvesszük az okokat, melyek ennek hátterében állhatnak, a következők juthatnak eszünkbe:

  • Megfázásos betegségek fokozott gyakorisága télen
  • Kevesebb testmozgás, passzívabb hétköznapok
  • Napsütéses órák számának csökkenése
  • Lehangoltság, fáradékonyság
  • Egyoldalú és kalóriadúsabb táplálkozás
  • Friss nyersanyagok kisebb választéka
  • Hőkezelt élelmiszerek preferálása, a nyersek háttérbeszorítása


Immunerősítő alapanyagok

A tél, ez a különleges évszak, a maga nyújtotta szép ünnepeivel, környezeti adottságaival és programlehetőségeivel nem szabad, hogy legyengítsen bennünket. A téli szezon alapanyagai pedig tökéletesen képesek fedezni minden szükséges összetevőt szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez.

Nézzünk tíz olyan alapanyagot, melyek fogyasztásával egészségesen és energikusan átlendülünk a hideg hónapokon:

1. Grapefrút

Magas C-vitamin-tartalma miatt kiváló év végi immunerősítő. Mivel rostban gazdag és szénhidrátban szegényebb gyümölcs, rendszeres fogyasztása a téli súlygyarapodást segíthet kiküszöbölni. Keserűanyag-tartalma miatt a természetgyógyászat emésztésjavításra és gombás fertőzések kezelésére is alkalmazza.

2. Sütőtök

Rendkívül magas ásványi anyag- (pl. kalcium, cink, réz, mangán, stb.) és vitamin- (pl. B- és C-vitamin, karotin, folsav, stb.) tartalommal rendelkezik. Ezek alkalmassá teszik akut, megfázásos és krónikus betegségek megelőzésére és étrendi kezelésére is. Védi bőrünket a téli hidegben és enyhe hashajtó hatása támogatja a székletürítési nehézségeket.

3. Cékla

Ez igazi hazai vitamin- és ásványianyag-bomba. Dúskál a B- és C-vitaminban, karotinban, kalciumban, foszforban, folsavban és vasban. Már a népi gyógyászat is alkalmazta vérképzésre, májtisztításra, nátha kezelésére és hashajtásra is. Vörös festékanyagának antioxidáns hatása a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti.

10 immunerősítő nyersanyag a hidegben

4. Csicsóka

Ez a gumós zöldség a burgonyához hasonlít, csak kissé édesebb ízű. Magas vitamin-, ásványi anyag- és esszenciális aminosav- tartalma mellett a legjobb inulinforrásként van számon tartva. Az inulin egy vízben oldódó növényi rostanyag, mely prebiotikus (bélbaktériumokat tápláló) hatása révén kedvezően befolyásolja a bélbaktériumok szaporodását. Képes késleltetni vagy meggátolni egyes tápanyagok vagy élelmiszer összetevők felszívódását, ezért kedvező hatással van a húgysav-, a triglicerid és vércukorszintre is.

5. Savanyú káposzta

Ennek a téli finomságnak három fontos tulajdonságát emelhetjük ki. Egyik a benne lévő tejsavbaktériumok áldásos hatása a bélrendszerünkre, mely az ünnepek után sokszor egyensúlyát veszti. Magas rosttartalma segíti a lelassult perisztartika miatti székrekedéses és aranyeres panaszok enyhítését vagy megelőzését. Végül a kimagasló C-vitamin- (és egyéb összetevői: pl. B1-vitamin, niacin, karotin, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, flavonoidok) tartalmának köszönhetően fokozza az ellenálló képességünket és csökkenti a gyulladásos folyamatokat.

6. Fokhagyma

Kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően erős antibakteriális és gombaellenes hatású, ezért az őszi és téli megfázások és járványok fontos természetes gyógyírja lehet. Antioxidáns összetevőinek (pl. allicin, C- és E-vitamin) köszönhetően immunerősítő, érvédő és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, de alkalmazhatjuk, mint értágító, koleszterincsökkentő, nyákoldó, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő vagy epe- és májműködést fokozó alapanyagként is. 7. Dió A dió egy tipikus téli csemege, melyből kis mennyiséget elnassolva is sokat teszünk egészségünk megóvása érdekében. Szívvédő, vérnyomás normalizáló, koleszterincsökkentő, roboráló, daganatmegelőző, idegrendszer erősítő, emésztésserkentő, féregűző hatását rendkívüli összetételének köszönheti. Forrása kalciumnak, vasnak, magnéziumnak, káliumnak, foszfornak, cinknek, réznek, mangánnak, szelénnek, B- vitaminoknak, C-, E-vitaminnak, folsavnak, karotinnak, omaga-3 zsírsavaknak és polifenoloknak.

7. Lencse

Kiváló tulajdonságai közül említésre méltó a magas fehérjetartalma, melyben nagyon hasonlít az állati eredetű komplett fehérjék összetételéhez. A triptofán nevű aminosav összetevője növeli az agy szerotonin (boldogsághormon) szintjét, mely ellensúlyozhatja a téli lehangoltságot. Rendszeres fogyasztásuk segíti a vérnyomás normalizálását és a koleszterin ürülését a szervezetből. Lassú felszívódásuk miatt mérséklik a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, ezáltal enyhítik a cukorbetegek panaszait is. Az emésztés serkentésével megszüntetik a székrekedés okozta kellemetlenségeket. Fitoösztrogén- (nemi hormon szerű vegyület) tartalma csökkentheti a klimax egyes tüneteit.

8. Zab

Esszenciális aminosav-tartalma kimagasló a gabonák között, ezért egy rendkívül értékes fehérjeforrásnak számít. Bőséges ásványi anyag (mangán, magnézium, szelén, vas, kalcium, cink, réz) és vitamin (szinte az összes B-vitamin, folsav, E-vitamin) tartalma számos élettani funkcióval ruházza fel. Hatásos koleszterincsökkentő, gyomornyugtató, méherősítő, de alkalmazható téli depresszió megelőzésére és izomgörcsök megszüntetésére is. A makrobiotikus szemlélet szerint a zab egy melegítő hatású gabona, mely nem maradhat ki a hideg hónapok mindennapjaiból.

9. Élőflórás joghurt

Ez a tejtermék egyfelől a probiotikus hatásának köszönheti immunerősítő hatását, hisz segíti emésztőrendszerünk működését, támogatja a hasznos bélbaktériumok munkáját és csökkenti a candidás panaszokat. Másrészt kiváló forrása az A-, D- és B12-vitaminoknak, melyek hiánya vérszegénységhez, immungyengeséghez, lehangoltsághoz, bőrelváltozásokhoz vezethetnek. Magas kalciumtartalmát pedig remekül hasznosítja az emberi szervezet, mely elsősorban a csontok és fogak fontos alkotói.

 

Forrás : www.hazipatika.com

Szerző : Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő

Keresés