Ami egészséges, az általában drága, nehezen beszerezhető, vagy még csak nem is hallottunk róla - gondolná az ember, de ez nem egészen igaz. Most megtudhatjuk, mi az, ami karnyújtásnyira van tőlünk, mégis csak nagyritkán kerül a tányérunkra.
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Néhány dolog a kedvencei közül – mint például a portuláka, guava vagy a goji bogyó – szinte beszerezhetetlen még a hipermarketeben is, nemhogy a sarki közértben. Ezért a New York Times újságírója megkérte Dr. Bowdent, a "150 legegészségesebb étel a világon" című könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, mely olyan egészséges és létfontosságú ételeket tartalmaz, melyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Ezeket mutatjuk be most mi is:
1. Cékla:
A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra - tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mivel mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.
2. Káposzta:
Tápláló és egészségvédő anyagokban gazdag, és egy olyan - viszonylag ritka - szerves kénvegyületben is, mely serkenti a rák legyőzésében nagy szerepet játszó enzimek termelését.
Hogyan fogyasszuk? Csináljunk egy jó csípős kínai káposztasalátát (természetesen a hagyományos magyar káposztasaláta is remek választás) vagy tegyük házi készítésű hamburgerbe, szendvicsbe.
3. Mángold:
Ez a leveles zöldség tele van karotinnal, amely segít megvédeni a szemet az öregedéstől. Hazánkban nehezebben beszerezhető ez a növény, de nagyobb hipermarketek polcain biztos megtaláljuk.
Hogyan fogyasszuk? Tépkedjük össze és dobjuk pár pillanatra felhevített olíva olajba.
4. Fahéj:
Segít kordában tartani a vércukor és a koleszterin szintet.
Hogyan fogyasszuk? Szórjuk a kávé tetejére vagy ízesítsük vele a reggeli müzlit.
5. Gránátalmalé:
Kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és nem kevés antioxidánst tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? Csak igyuk a reggeli narancslé mellé, vagy akár helyett.
6. Aszalt szilva:
Antioxidánsokban gazdag és segíti az emésztést.
Hogyan fogyasszuk? Tekerjük érlelt sonkába (nem fogyókúrázók baconbe is tölthetik) és rakjuk be pár percre a sütőbe.
7. Tökmag:
A tök legtáplálóbb része, melyben rengeteg magnézium és ásványi anyag található. Fogyasztása férfiaknak fokozottan ajánlott, mivel segít megelőzni a prosztata gondokat.
Hogyan fogyasszuk? Nassként vagy salátára szórva.
8. Kurkuma:
Gyulladáscsökkentő és segít megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de szinte bármilyen párolt zöldséghez jól passzol.
9. Fagyasztott áfonya:
Bár a fagyasztás során a tápanyagok egy része lebomlik, a fagyasztott áfonya mégis nagyon jó választás, hiszen egész évben elérhető és nem romlik meg. Az áfonyában lévő anyagok segítik a friss memória megőrzését.
Hogyan fogyasszuk? Keverjük össze joghurttal vagy öntsünk rá egy kis (csokis vagy vaníliás) tejet és szórjuk meg őrölt mandulával.
10. Konzerv szardínia:
Magas omega3 és kalcium tartalma mellett a vas, magnézium, foszfor, cink, mangán és a B vitamin különféle fajtái is megtalálhatóak benne.
Hogyan fogyasszuk? Mindenképpen olyan szardínia konzervet válasszunk, melyben a halakat olíva olajban vagy saját levükben tették el.
Ehetjük magában, salátába keverve, pirítóssal vagy egy kis mustárral, borssal, citromlével és hagymával kikeverve remek szendvicskrémet készíthetünk belőle.