Nemcsak finom, de egészséges is
A kakaó az egyik legnagyobb kedvenc, a csokoládé fontos alapanyaga. Hatóanyagai jó hatással vannak az idegrendszerre, így nem csoda, ha bánatunkban rögtön a csokiért nyúlunk.
Bár a kakaó Dél-Amerika őserdőiből származik, napjainkban a világtermelés kétharmada mégis Afrikában folyik. A kakaót (vagy kakaóport) és a kakaóvajat - a csokoládé két fontos alapanyagát - a kakaófa terméséből, a kakaóbabból nyerik. A barna csokoládé a kakaóport és -vajat is, míg a fehér csokoládé csak a kakaóvajat tartalmazza.
Hatóanyagai
A kakaó legfőbb alkotóanyagai a teobromin, a koffein és a teofillin. A teobromin, a koffeinhez hasonlóan élénkít, de vizelethajtó hatása erősebb. A teofillin jó hatással van a légzőrendszerre, csökkenti az asztmás rohamokat és tágítja a tüdőarteriolákat. A koffein központi idegrendszerre gyakorolt hatása közismert, élénkíti és serkenti az agy működését.Hogyan hat szervezetünkre ?
A kakaó a benne lévő polifenoloknak köszönhetően védi az erek szerkezetét, növeli rugalmasságukat, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint szabályozza és megfelelő értékek között tartja a vérnyomást. Jó hatással van a koleszterinszintre is. Rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszerre, valamint szabályozza a vércukorszintet is.Koffeintartalmának köszönhetően (ami kevesebb, mint a kávéban lévő koffein mennyiség) serkentően hat az agy működésére, élénkíti a szervezetet és gyorsítja a koncentrációkészséget. Tanulás alatt ezért lehet olyan hatásos szer, de mivel nem önmagában, hanem csokoládé formájában fogyasztjuk, így sajnos a plusz kalóriák is könnyen lerakódnak, ha nem figyelünk oda az elfogyasztott mennyiségre.
A benne található foszfornak és kalciumnak köszönhetően jó hatással van a fogakra, és segít a csontok egészséges szerkezetének megtartásában is. E-vitamin- és flavonoid-tartalma frissíti és fiatalítja a bőrt.
Ha valaki érzékeny rá
A kakaó, a benne lévő élénkítő hatású alkotók miatt sajnos sokak számára nem fogyasztható. Szapora pulzust, megemelkedett vérnyomást, vagy akár fulladást, légszomjat is okozhat. Számukra kiváló alternatívát nyújthat a kakaó helyettesítésére a karob, a szentjánoskenyérfa termése, melyet a kakaóhoz hasonlóan porított formában lehet megvásárolni.
Forrás : www.hazipatika.com
Szerző : Zsupos Ildikó