A cink az emberi szervezetnek fontos anyagok közül a nyomelemek csoportjába tartozik. Jelenléte számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen.
A cink a periódusos rendszer 30-as rendszámú eleme. Az emberi szervezetnek fontos anyagok közül a nyomelemek csoportjába tartozik. Ezért jelenléte számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen.
Szervezetünk 1-2,5 g cinket tartalmaz. Jelenléte fontos az immunrendszer, az idegrendszer működéséhez és számos biokémiai folyamathoz. Az immunrendszer sejtjei gyakran osztódó, gyorsan szaporodó sejtek, hiszen így képesek felvenni a harcot a behatoló kórokozók ellen. A sejtek osztódásához, új sejtek képződéséhez a cink megléte nélkülözhetetlen. Jelenléte fontos az immunrendszer, az idegrendszer működéséhez és számos biokémiai folyamathoz. Cinkpótlás hatására a csökkent immunfunkciók rövid időn belül helyreállnak. A cink jelen van a széndioxid átalakításában résztvevő szénsav-anhidráz enzimben is, ezért különösen a vörösvérsejtek, de valamennyi egyéb sejtnek is fontos a megfelelő cinkellátottság.
A központi idegrendszerben különösen az agysejtek működéséhez nélkülözhetetlen a cink megfelelő mennyiségben való jelenléte. Az ingerületátvitelben fontos szerepet játszó speciális neuronokban (idegsejtekben) található nagyobb mennyiségben. Fontos szerepe van még a cinknek a szabad gyökök közömbösítésére specializálódott enzim működésében is. A szabad gyökök olyan reaktív molekulák, melyek egy vagy több páratlan elektront tartalmaznak. Erősen reakcióképes, agresszív anyagok. Szervezetünkben normális esetben a légzés és az oxidációs folyamatok során keletkeznek, de termelődnek környezeti hatások: cigarettafüst, kipufogó gázok, erős UV-sugárzás (napozás) hatására is. Hasznos funkciójuk, hogy az immunsejtek ezek segítségével képesek megölni a kórokozókat.
Az élő sejtnek azonban nagyon károsak ezek a vegyületek, mert apró lövedékekként bombázzák őket, láncreakciókat indítva el a sejthártyákban, a génekben. Feltételezések szerint a rákos folyamatok elindításában a sejtek szaporodásáért felelős DNS és RNS molekulák szabad gyökök által történt károsodása is szerepet játszik.
Felnőtt szervezet napi cinkszükséglete:
15 mg, terhesség és szoptatás során 20-25 mg. Nagyobb mennyiségek bevitele azonban ártalmas lehet. Hasmenés, hányás, idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek.
Cinkhiány tünetei:
ízérzés és szaglóérzés zavara (furcsa ízek, szagok érzékelése a megszokott ételekben) étvágytalanság, lassú sebgyógyulás.
Nagy mennyiségű cinket tartalmaznak a következő élelmiszerek:
mogyoró, dió, mandula, zabpehely, húsok, tojás, máj.
Szerző : Herczeg Andrea
Forrás : Baba Magazin