4 fiatalító szuperétel

Az alábbi magas antioxidáns tartalmú ételek segítenek semlegesíteni az öregedést serkentő szabadgyökök káros hatásait.

Fahéj

      A fahéj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre, csupán napi fél teáskanál normalizálja a vércukor-, és csökkenti a koleszterinszintet. Egy teáskanál fahéj több mint egy gramm rostot tartalmaz, tehát hatékony, természetes gyógyírt jelenthet az emésztési problémákra, a kellemetlen görcsökre és a puffadásra is. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai miatt óvja a bőrt a fertőzésektől és a szabad gyököktől.

Spenót

      A spenót olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein, ami segít megelőzni az életkorból adódó szemproblémákat. Emellett bővelkedik C-, B9-, E-vitaminban, mangánban, cinkben és szelénben, amelyek segítenek a csontritkulás és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. A spenót hozzájárul az egészséges bőrhöz, mivel A-vitaminban gazdag, segít a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, ugyanis meggátolja a ráncok kialakulását. Rengeteg emésztést segítő rostot tartalmaz, és a benne található flavonoidoknak köszönhetően rákellenes összetevőkkel is bír. Bónuszként pedig magas K-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza az agyi aktivitást.



Áfonya

       Az áfonya és más bogyós gyümölcsök flavonoidokban gazdagok, ezek az erős antioxidánsok a spenótban is megtalálhatóak. A flavonoidok a szabadgyökök semlegesítésével védenek az öregedés ellen, valamint hatékony rákellenes összetevőkkel is bírnak. Az áfonya rengeteg öregedésgátló antioxidánst tartalmaz: C-, B-, E- és A-vitamint, valamint egy antocianin nevű pigmentet, ami a gyümölcs színéért felelős. Az áfonya megakadályozza a toxinok felhalmozódását a szervezetben, ami szintén hozzájárul az egészséges bőr kialakulásához, hogy megőrizze simaságát és ragyogását. Az áfonya jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt. Híres továbbá stresszcsökkentő hatásáról is.

Articsókaszív

      Az articsóka a legtöbb antioxidánst tartalmazó zöldség. Emellett kiváló K-vitamin forrás, tehát hozzájárul az egészséges vérképhez és az erős csontokhoz. C-vitaminban, tiaminban, niacinban, kalciumban, vasban és élelmi rostokban gazdag. Az articsóka C-vitamin tartalma kilencszer nagyobb, mint a narancsé, így védi a bőrt a szabadgyökök által okozott károktól, azaz az öregedéstől. A benne található rengeteg rostnak köszönhetően jelentősen hozzájárul a bélrendszer egészségéhez is.

 

Forrás : www.wellnesscafe.hu

Szerző : Gaál Zita

Keresés