A fecskefészeklevestől a luxus sörig...

Ha étterembe megyünk, fel vagyunk arra készülve, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Főleg, ha az egészségesség is szempont! Nézzünk azonban néhány olyan érdekességet, melyek árát nem a hétköznapi ember pénztárcájához igazítják.

Korábbi cikkünkben megismerkedhettünk néhány luxus alapanyaggal. Vegyünk most sorra néhány olyan ételt és italt, melyek nem pusztán borsos árúak, hanem ésszerűtlenül drágák.

Fecskefészek leves

A kelet kaviárjaként is emlegetett fecskefészek nem akármilyen madár lakóhelyét jelenti. A szalangála fecskék Ázsia sziklás partjainál élnek. Egy ilyen fészek akár 35 évig is készülhet. A sziklák repedéseibe ékelt lakóhelyet igen nehéz gyűjteni, ez a fajta fecske pedig fogságban nem hajlandó házát hasonló minőségben megépíteni. Ez az oka a belőle készült leves irreálisan magas árának, mely elérheti csészénként a 25.000 forintot is.

A páfrány- és kéregdarabokat, valamint apró halakat és algát is tartalmazó fészket a hím madarak építik, nyálukkal tapasztják össze. Ennek köszönhetően a leves fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. A közhiedelem azonban a madár nyálának tulajdonít gyógyító erőt.

A világ legdrágább hamburgere

Ha New Yorkban járunk, sok helyen megkóstolhatjuk az amerikaiak nemzeti ételének számító, egészségesnek nem igazán mondható hamburgert. A 666 Burger nevű helyen vigyázzunk, hogy mit rendelünk, mert a nyaralásunkra szánt pénzt egy exkluzív burgerre kifizethetjük!

A "Douche Burger" 140.000 forint körüli ára bár nonszensz, az biztos, hogy a luxus alapanyagokat nem spórolták ki belőle. A Franz Aliquo által kreált sajtburger valódi aranyba burkolt, Kobe marhából készült húspogácsát, hízott libamájat, kaviárt, homárt, szarvasgombát, Svájcból importált, évekig érlelt, pezsgő gőzében olvasztott Gruyere sajtot, Kopi Luwak barbeque szószt és Himalája sót tartalmaz.

A hozzávalók ilyen alapos megválasztása akár el is mozdíthatná a hamburgert az egészségtelen ételek ranglistáján évtizedek óta elfoglalt vezető helyéről!

Érdekesség

A Martini és a (drága)kövek esete
Manhattanben, az Algonquin Hotelben több, mint 2.000.000 forintért rendelhetjük meg a Martini On The Rocks elnevezésű italt. Az igencsak magas ár nem az ital elkészítésének, évekig tartó érlelésének vagy különleges alapanyagainak köszönhető, hanem a benne található számos gyémántnak. Egy ilyen ital esetén nagyon vigyázzunk, hogy a gyémántdarabokat le ne nyeljük, mert az - a tetemes anyagi káron túl - megnehezítené az emésztésünket!

Frozen Haute, a fagyos csúcs

Ismét New Yorkban járunk, a manhattani Serendipity 3 étteremben. Ez a fogás még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legdrágább deszertje. Itt nemcsak az alapanyagok indokolják a közel 5.400.000 forintos árat. A bonyolultnak nem nevezhető csokoládékrém 14 fajta igen drága kakaóbabból és egy különleges trüffelből készül, 23 karátos arannyal és több színű gyémántokkal 'ízesítve'. Mindezen túl a tálka rejt még egy gyémánt karkötőt, melyet a desszert fogyasztója természetesen megtarthat.

Luxus sör Koppenhágában

A sör az egyik legegészségesebb alkoholos italunk. Persze, ha mértékkel isszuk! Napi 1 üveg, a koleszterinszintre gyakorolt hatása által csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Talán nem is gondolnánk, de a sör is lehet luxuscikk. Európa egyik legdrágább városában, Koppenhágában összesen három étteremben szolgálják fel a Calsbergnek a Jacobsen Vintage No.1 nevű sörkülönlegességét. A 375 ml-es kiszerelésben kapható sör valamivel több, mint 70.000 forintért aszalt szilvás, füstös, karamellás és vaníliás ízekben élvezhető.

 

Forrás : hazipatika.com

Keresés