Az országnak saját gondjai miatt nincs szüksége IMF-megállapodásra, azokat meg tudjuk oldani, nekünk az EU problémái miatt kell szerződést kötnünk a Valutaalappal, de nem bármi áron - mondta a miniszterelnök a parlamentben.

 

Magyarországnak meg kell védenie magát attól a válságtól, amit nem ő okozott és amelynek elmélyítéséhez sem járult hozzá. 2010 után sokan azt mondták, a kormánynak fel kell adnia az új társadalmi szerződést, amelyet a polgárokkal kötött és vissza kell térnie a megszorításokhoz. De a kormány ragaszkodik a céljaihoz - szögezte le Orbán Viktor az őszi ülésszak első napján, napirend előtti felszólalásában.

Megvédtük a nyugdíjakat, ezt fogjuk tenni a következő két évben is és csökkentettük az államadósságot, a költségvetési hiány évek után ismét 3 százalék alatt van - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a költségvetésnek a hiáncél betartására kell épülnie. A kormányfő szerint az új adórendszer arányos és teljesítményösztönző. Legkésőbb 2014 január elsején vezetik be az adórendszer további újításait. Orbán Viktor szerint a munkahelyvédelmi program eredményének tekinthető, hogy a válság előtti szintre csökkentették a munkanélküliek számát. Hozzátette: "akárki akármit mond", végig fogják vinni a munkahelyvédelmi tervet.

"Ha a dolgok a tervek szerint mennek, mi szükség van az IMF-megállapodásra? Az országnak saját gondjai miatt nincs szüksége megállapodásra, saját gondjainkat meg tudjuk oldani, nekünk az EU problémái miatt van szükségünk a Valutaalapra, azért, hogy megvédjük magunkat az eurózóna gondjaitól" - fogalmazott Orbán Viktor hozzátéve: szélesebb hazánk, Európa miatt van erre szükségünk, akarunk is megállapodást kötni, de csak jót, hiszen rosszat már kötöttünk - mondta a kormányfő, aki szerint a korábbi, rossz megállapodás következményeként adósodott el nyakig az ország, a terheket a lakosság viselte.

Ha arra építünk, hogy Magyarországnak mindenben másokhoz kell alkalmazkodni, nem kerülhettük volna el a csődöt. Ez az új életszabály meg mutatja eredményeit: az ország erősebb, mint 2008-ban. Ezért ma nem vagyunk rászorulva a megállapodásra. Ezért utasította el az IMF-EU követelményeit a Fidesz és a KDNP és utasította arra, hogy alakítson ki alternatív javaslatot. A következő kormányülésen az előző, rossz megállapodás tapasztalataira alapozva alakítanak ki jobb javaslatot. Ennek alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz.

Erős az, aki legyőzi önmagát: Magyarországnak kel kell győznie kishitűségét, ami azt sugallja, hogy ha magyar vagy, nem lehetsz sikeres. Ehhez feszes és hatékony munkavégzés kell, erre kéri a miniszterelnök a képviselőket.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés