Görögország csupán pár hetet kaphat, hogy teljesítse a mentőcsomagért cserébe vállalt feltételeket, derül ki Maria Fekter, osztrák pénzügyminiszter vasárnapi nyilatkozatából, amelyet az Equilor idéz.

 

Hozzátette újabb összegek folyósítására nincs lehetőség. Az a lehetőség pedig, hogy további 1-2 évvel kitolódjon a program egyenesen halva született ötlet. A pénzügyminiszter nyilatkozatából egyértelműen látszik, hogy a spanyol bankok feltőkésítésére fordított összegek elsőbbséget élveznek – 100 milliárd euró körüli összeg.

A görög pénzügyminiszter szerint október második felében születhet meg a végső döntés a nemzetközi hitelezőkkel a finanszírozási programról. ennek ellenére nem valószínű, hogy Görögország visszanyeri a befektetők bizalmát a közeljövőben. Ennek fényében a 2014-re vállalt 4,5 százalékos GDP növekedési cél is nagyon könnyen megbukhat.

Az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Jean-Claude Trichet szerint a kötvényvásárlási program nem jelent, és nem is jelenthet megoldást az euróválságra. Időt ad azonban az adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországok kormányainak, hogy végrehajtsák a szükséges költségvetési kiigazításokat. Szerinte az EKB-ban most nem tartják tiszteletben azt a megállapodást, miszerint a nem egyhangú döntéseket is egységesen képviseli a tanács, utalva a német jegybank vezetőjének heves bírálatára.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés