Piaci nyomás nélkül akár a következő választásokig is megúszhatja a kormány az EU/IMF-megállapodást, vélik a Citigroup elemzői. Alapforgatókönyvük szerint ugyanakkor a globális kockázatkerülés rákényszeríti a kormányt a megegyezésre.

 

Enyhült a finanszírozási nyomás Magyarországon, miután a legnagyobb központi bankok monetáris élénkítő lépéseket vezettek be – írják a Citigroup közgazdászai, miután Magyarországra látogattak. Mindez növelte annak a valószínűségét, hogy a kormány képes lesz a 2014-es választásokig elkerülni az IMF-megállapodást.

Szeptember közepén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jelentette be a mennyiségi monetáris könnyítés harmadik körét (QE3), majd az Európai Központi Bank is korlátlan kötvényvásárlási programot hirdetett. Igaz, utóbbi csak akkor vesz állampapírokat, ha egy ország az euróövezeti mentőalaphoz fordul.

A Citigroup közgazdászainak alapforgatókönyve szerint a következő 6-12 hónapban a globális kockázatkerülés mégis arra kényszerítheti a kormányt, hogy kompromisszumot kössön a nemzetközi hitelezőkkel, ám az időpont nagyban függ a globális tényezőktől.

A Magyar Nemzeti Bank közben tovább csökkenheti az irányadó kamatszintet, hiszen a külső tagok többségben vannak a Monetáris Tanácsban. Emlékezetes, augusztusban a 4 külső tag 25 bázispontos csökkentésre szavazott, míg Simor András elnök és a két alelnök kamattartásra, így 6,75 százalékra mérséklődött az irányadó ráta.

A Citigroup elemzői szerint a Monetáris Tanács teljesen visszafordíthatja a tavaly év végi, összesen 100 bázispontos kamatemelést, és 6 százalékra csökkenhet az irányadó kamat az év végéig, az IMF-megállapodás hiányában is.

További monetáris lazításhoz szükséges lenne az EU/IMF-tárgyalások előrehaladása, illetve hiteles fiskális kiigazító program, inflációs hatás nélkül. Az elnök és a két alelnök jövő évi cseréje viszont növeli a további monetáris lazítás esélyét, ami miatt a forint sérülékeny maradhat a negatív globális sokkokra.

Az elemzők szerint október második feléig nem folytatódnak a hiteltárgyalások, akik azt is megjegyzik, hogy 2 százalékos GDP-arányos deficitet látnak a 2013-as költségvetésben.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés