Mario Draghi EKB-elnök tegnapi berlini látogatása elé időzítve a Bild című német lap olyan értesülést közölt, miszerint az EKB és Bundesbank arra is felkészült, hogy esetleg az Európai Bíróság előtt védje meg az EKB kötvényvásárlási akcióját. Jogi lehetőség lenne a perre, a luxembourgi testület egy hónap múlva például az eurózóna mentőalapja, az ESM ügyében dönt. Mario Draghi tegnap nemcsak a kancellárral tárgyalt, hanem felszólalt a német iparszövetség rendezvényén is, ahol közölte: megérti a német jegybank aggályait, azonban mindenképpen szükségszerűnek tartja az EKB programját.

 

Eséssel reagált az euró dollárral szembeni árfolyama a Bild című német napilap azon értesülésére, miszerint az Európai Központi Bank (EKB) és a német jegybank szakértői azt vizsgálják, hogy az EKB közel három hete bejelentett állampapír-vásárlási akciója nem ütközik-e az uniós jogba. A piac szereplőinek szemei előtt ugyanis felsejlett annak a réme, hogy jogi akadályok miatt meghiúsulhat az eurózóna válságának kezelésére hivatott EKB-akció.

A bulvárlapnak számító, de fontos politikai, gazdasági kérdéseket is tálaló Bild azt írta, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a kötvényvásárlási programot az Európai Bíróság előtt megtámadják. A két pénzintézet jogi szakértői pedig ennek a lehetőségre való felkészülés jegyében egyeztették a jogi érveiket. A Bild felvetésének az az alapja, hogy szakértők körében is felmerült, hogy az EKB tervezett kötvényvásárlási akciója – melynek kimondott célja, hogy lejjebb vigye a súlyosan eladósodott eurózóna-tagállamok kötvényhozamait – mennyiben sértené meg az EU szerződését, melynek 123. cikkelye tiltja a tagállamok államadósságának közvetlen finanszírozását.

Sem az EKB, sem a Bundesbank nem kommentálta a lapértesülést. Mario Draghi EKB-elnök azonban a kötvényvásárlási program bejelentésekor azt közölte: biztos abban, hogy az akció nem sérti majd az uniós jogot.

Mint ismert: Mario Draghi tervéhez nagy nehezen tudta megnyerni Angela Merkel német kancellárt – akivel tegnap Berlinben erről is tárgyalt –, azonban nem sikerült megszereznie a Bundesbank elnökének támogatását.

Jens Weidmann német jegybanki vezér szerint az EKB kamatvásárlási akciója sértené a pénzintézet függetlenségét, illetve növelheti az inflációt. A Bild értesüléséből az nem derül ki, hogy az EKB miért a kötvényvásárlási fellépést amúgy ellenző Bundesbankkal karöltve vizsgálja a program jogi védelmének lehetőségeit.

Mario Draghi tegnap nemcsak a kancellárral tárgyalt, hanem felszólalt a német iparszövetség rendezvényén is, ahol közölte: megérti a német jegybank aggályait, azonban mindenképpen szükségszerűnek tartja az EKB programját. Draghi lényegében megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a program teljes mértékben megfelel az európai jegybank mandátumának, miután a pénzintézet az akcióval az eurózóna perifériáján kialakult magas állampapírhozamokat kívánja lejjebb vinni, amelyeknek jelenlegi magas szintje a „monetáris politika hatékony transzmisszióját" akadályozza.

Az ESM-ről lesz luxembourgi ítélet

„Az EKB kötvényvásárlási akciója úgy kerülhetne az Európai Bíróság elé, ha az egyik EU-tagállam bírósága jogértelmezést kérne a luxembourgi testülettől az ügyben, hogy az EKB lépése nem sérti-e az uniós jogot. Ehhez azonban előzetesen az kellene, hogy az EKB akcióját egy tagállam bírósága előtt megtámadják" – közölte lapunk érdeklődésére az Európai Bíróság sajtóosztályának munkatársa. Lehóczki Balázs kiemelte: elvileg lehetőség lenne arra is, hogy valamelyik tagállam vagy az Európai Bizottság nyújtson be keresetet az EKB döntése ellen, de ez valószínűleg csak elméleti lehetőség. Egy hasonló jellegű ügyben a luxembourgi bíróság várhatóan október 23-án dönt. Egy ír bíróság ugyanis azt a kérdést tette fel, hogy az EU szerződésével összhangban született-e döntés az eurózóna állandó mentőalapjának, az ESM-nek a felállításáról, avagy a kérdésről Írországban népszavazást kellett volna-e tartani.

 

Forrás : Világgazdaság 

Szerző : Tar Gábor

Keresés