A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 52,5 pont szeptemberben, közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték átlag feletti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,6) is felülmúlja. A felmérés szerint a foglalkoztatottság két hónapja tartó csökkenő trendje abbamaradt és újból növekedésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 52,5 pont szeptemberben. Az 50 pont feletti érték a feldolgozóipar bővülését mutatja, ez alatt csökkenésről tanúskodna az index.

2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar, azonban az azóta eltelt hónapokban csak hatszor történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa – írja az MLBKT. A mostani érték az idei hatodik bővülő hónap, és a harmadik legmagasabb ezek közül (március és június után). A szeptember havi index 2,9 százalékponttal magasabb az augusztusi 49,6 pontos értéknél.

Szeptember összességében az átlagnál némileg gyengébb hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9), a hosszú távú szeptemberi átlag pedig 1996 óta (51,6) alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de így is zsinórban ötödik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenkétszer volt nagyobb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe erősebben nőtt, és a mostani a nyolcadik legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már ötödször növekedett az idei évben, és hatodszorra az elmúlt tizenegy hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a kilencedik legmagasabb érték 1995 óta. Az index értéke harminchét hónapból harmincötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, ötödször az idei évben. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján még így is bőven átlag alatti, és a tizenkettedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre öt-négy az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Ez a hat hónapos trend szakadt meg, amikor az index csökkenést jelzett júliusban és augusztusban is, szeptemberben azonban újból növekedést mutatott az index. A mostani érték 1995 óta a harmadik legmagasabb szeptemberi.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés