A munkanélküliség rekordmagasságban áll az euróövezetben, és nem látszik, hogy mikor jöhet a fordulópont a foglalkoztatás tekintetében.

 

A munkanélküliség továbbra is rekordmagasságban áll az euróövezetben. Az Eurostat szerint 11,4 százalékon állt a valutaunióban az állástalanok aránya augusztusban, míg egy évvel korábban „csak" 10,2 százalékon állt a ráta. Az Európai Unióban valamivel kedvezőbb a helyzet, 10,5 százalékon alakult a munkanélküliség az előző hónapban.

Az EU-ban 25,46 millió a munkanélküliek száma, 18,19 millióan az eurózónában élnek. Egy hónap alatt 49 ezren veszítették el állásukat a 27 tagállamba, nagyrészt az eurózóna lakói. A valutaunióban sorozatosak a tüntetések a megszorítások és az egyre súlyosbodó munkaerő-piaci helyzet miatt.

Nincs vége a horrornak, vélekedett Carsten Brezski, az ING Group vezető közgazdásza. Az elemzők szerint nem is látszik, hogy mikor következik be a fordulat. „A munkanélküliségi ráta növekszik és a jövőben tovább fog emelkedni" – hangsúlyozta az elemző. Brezski szerint a munkanélküliség már nem csak az euróövezet perifériájának a problémája.

Spanyolországban 25,1, Görögországban pedig 24,4 százalékos a munkanélküliség. Ezekben az országokban a legsúlyosabbak a munkaerő-piaci problémák. Németországban csak 5,5 százalék az állástalanok aránya, Ausztriában pedig 4,2 százalékos a munkanélküliségi ráta.

 

Szerző: Világgazdaság Online - Bloomberg

Keresés