A kormánynak nem sürgős a gyors IMF-megállapodás, hiszen rengeteg tartaléka van, és a külső környezet is támogató, miután az EKB és a Fed újabb monetáris expanziót jelentett be. Ám hiába elegendők a kormány pénzügyi tartalékai több mint fél évig, ha „túlvágja" a kamatot az MNB és kockázatkerülés söpör végig a piacokon, akkor a „vész kamatemelésen" túl az IMF-tárgyalások is felgyorsulhatnak a forint zuhanása és a csődkockázat meredek emelkedése miatt.

 

Levelezgetünk az IMF-fel a feltételekről, és Varga Mihály tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is pozitív üzenetet küldött a piaci szereplőknek, mégis lassan közelednek az álláspontok, hiszen már közel egy éve annak, hogy (tavaly novemberben) jeleztük megállapodási szándékunkat.

A megállapodás nem sürgős, mert a nemzetközi piaci hangulat egyelőre optimista, és a magyar kormány továbbra is azt mutatja, hogy szándéka szerint meg fog egyezni az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről.

Ha befagynának a pénzcsapok, és elakadna az adósság finanszírozása, egy ideig még akkor sem kellene aggódnunk. Elemzők szerint 2013 első félévében is elegendő pénzünk lehetne ahhoz, hogy fizessük az adósságot.

Veszélyes kamatvágások

A jelenlegi, optimista piaci hangulatban az MNB Monetáris Tanácsának többsége az augusztusi és a szeptemberi 25 bázispontos kamatvágásokkal vállalta, hogy magasabb inflációs pályán haladjon a gazdaság. Most 6,5 százalékon áll a kamat, a tanács külső tagjai pedig a Reutersnek jelezték, kamatvágási ciklus kezdődött. A kamatcsökkentésekkel, valamint a várhatóan folytatódó kamatvágási ciklussal azt is vállalták, hogy a forint gyengébb árfolyamszintekre evezzen az euróval szemben.

Az euró/forint keresztárfolyam felfelé indult a 280-285 közötti sávjából, és az elmúlt napokban a forint alulteljesítő a régiós devizákhoz képest; és a javuló piaci hangulatból is csak marginálisan profitál.

A forint sérülékenységét jelentősen felerősíti, ha a Monetáris Tanács „túlvágja" a kamatot a következő hónapokban. Egy jelentősen lecsökkentett kamat már nem tudná megóvni a forintot a gyors leértékelődéstől.

Ha mélyülni kezd az euróövezet adósságválsága, vagy kedvezőtlen adatok érkeznek a globális gazdaság felől, akkor az MNB „vész kamatemelésre" kényszerülhet, ám kétséges, hogy ez elegendő lesz-e a forint védelmében.

Vagyis egy borongós külső környezetben a kamat túlvágása gyorsíthatja fel az IMF-tárgyalásokat. Az „ideges" befektetőket csak a Valutaalap jelenléte tudná nyugtatni.

 

Forrás : Világgazdaság Online

Szerző : Hornyák József

Keresés