A hírhedt Foxconn megközelítőleg annyira becsüli a dolgozóit, mint amennyire a címben említett "melós" szó tükrözi. Azt azonban cáfolja, hogy megtagadták volna a munkát azon alkalmazottai, akik az iPhone 5-öt rakják össze.

Az már régóta tudható, hogy a Foxconn dolgozójának lenni nem álommeló, hiszen a munkavállalók már odáig is eljutottak, hogy tömeges öngyilkossággal fenyegetőzzenek, majd később emiatt vizsgálat is indult.

A cég, mely többek között az Apple és a Microsoft számára is gyárt alkatrészeket, a munkásait túlhajtja és alulfizeti, ezért nem csoda, hogy a hírek szerint 4.000 lépett sztrájkba. A Foxconn Technology Group azonban egy nyilatkozatban azt közölte, hogy "minden olyan hír, mely munkavállalóink sztrájkjáról szól, nem igaz. Nem állt le a munka egyetlen Foxconn létesítményben sem és a termelés a tervek szerint megy."

A cég a közleményben ugyan utal arra, hogy október első napjaiban voltak kapacitásbeli problémáik, de ezt plusz személyzet beállításával megoldották. Más források azonban arról adtak hírt, hogy a munkásoknál akkor telt be a pohár, amikor az iPhone 5 gyártás miatt a cég elrendelte, hogy senki nem mehet hosszabb szabadságra (azaz egy hétre). Az ellenőrök és a dolgozók között verekedés tört ki, több embert kórházba kellett szállítani.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Szőlősi Tibor

Keresés