A német politikusok felháborodottan reagáltak Mario Monti olasz miniszterelnöknek a közelmúltban tett nyilatkozatára, amelyben a kormányfő felveti, hogy az adósságválság megoldásában nagyobb hatalmat kellene kapniuk a kormányoknak a parlamentekkel szemben.

 

A Financial Times Deutschland összefoglalója szerint mind a kormányzati, mind az ellenzéki politikusok dühödten tiltakoztak Monti felvetése ellen. "Az euró megmentésére tett erőfeszítéseket a nemzeti parlamentek erősítik és nem gyengítik" - hangoztatta Joachim Poss, az SPD frakciójának helyettes vezetője. Hozzátette: Olaszországban a parlamenti döntéshozatal nyilvánvalóan megszenvedte "a leírhatatlan Berlusconi-éveket". Az FDP szerint Monti a német adófizetők költségére akarja megoldani a problémáit és ezt a célját Európa-barát köntösbe csomagolja. Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára "a demokrácia elleni merényletről" szólt az ötlet kapcsán.

Árnyaltabban nyilatkozott a szocialista párt elnöke, Sigmar Gabriel. Az SPD feje szerint ugyanis a német eurómentési terv kudarcot vallott, ezért alapvető stratégiaváltásra van szükség. Ennek részeként a politikus szigorúbb költségvetési fegyelmet és ezzel együtt az eurókötvények bevezetését javasolta.

Az olasz kormányfő a Spiegelnek adott interjújában kiemelte: Olaszországnak nem pénzügyi, hanem morális támogatásra van szüksége "európai barátaitól, legfőképpen Németországtól". Hozzátette azt is, hogy miközben már öt eurózóna-tagország – Görögország, Írország, Portugália, Ciprus és Spanyolország – folyamodott nemzetközi hitelcsomagért, addig Róma "egyetlen eurónyi" segítséget sem vett igénybe. Nem felejtette el megjegyezni azt sem, hogy az eurózóna "legnagyobb haszonélvezője" éppen Németország. Ezzel arra utalt, hogy az exportorientált német gazdaságnak hatalmas lehetőséget jelent a többi eurózóna-tagállam piaca. Merkelék emellett profitálnak a dél-európai állampapírpiacokra nehezedő nyomásból is: szerinte az olasz államkötvények jelenlegi magas hozamszintje hozzájárul ahhoz, hogy Berlin rekordalacsony hozamok mellett képes refinanszírozni államadósságát.

 

Szerző: FTD - Világgazdaság Online

Keresés