A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, amely Japán nem hivatalos nemzeti jelképe. A tavasz beköszöntének, a természet újjászületésének egyik szimbóluma a cseresznyefák virágzása. A virágok óriási vattacukorként a fehértől a pinken át pompáznak a fák tetején.
A cseresznyevirág Japánban a természet mulandóságát jelenti, hiszen a virágzás nagyon rövid idő alatt lezajlik, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét testesíti meg. Egy hagyomány kötődik magához a virághoz is, úgy tartják akire ráhull, azt szerencse és boldogság éri.
A cseresznyefa virágszirmait hullató ünnepe egyben az életét hősként feláldozó katonák ünnepe is!
A cseresznyefák virágzása a déli fekvésű, szubtrópikus éghajlatú szigeten, Okinawán már január végén megkezdődik, míg északon, Hokkaidon csak késő májusban. A kettő között a nagyobb városokban, mint Tokió, Kyoto vagy Osaka, általában március végén, április elején borulnak virágba a fák.
Tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban számos cseresznyefajta van, a leggyakoribbat Somei Yoshino-nak hívják, amelynek a virága szinte teljesen fehér, csak a száránál van egy egészen enyhe rózsaszín árnyalata.
A nevét Somei faluról kapta, itt kísérletezték ki a XIX. században. A cseresznye virágzásának látványosságát az is kiemeli, hogy még a lombfakadás előtt nyílnak a virágok és óriási, tömött virágrügyek, kibomlott gyönyörű virágok borítják a kopár vesszőket. A sakurákat csak szépségük miatt nemesítik, díszcserjék!
A cseresznyevirágzásban való gyönyörködés, a fák alatti ücsörgés külön tradíció, ünnep. A virágnéző ünnepségeket (hanami) országszerte megtartják, a cseresznyevirágzás idejétől függően kisebb-nagyobb időbeli eltérésekkel. A hanami lehet egy séta a parkban, hagyományosan azonban piknik a fák alatt.
Az éjszakai hanami a yozakura, csodálatos élményt kínál!
A parkok közül néhány, ahol cseresznyefák százai alatt sétálhatunk:
Tokió-Ueno Park, Shinjuku Gyoen,Chidorigafuchi
Fuji öt tó -Chureito Pagoda
Kiotó-Maruyama Park, Hokkaido-Goryokaku Fort , Yokohama-Sankeien Garden
Yoshinoyama (Yoshino hegy): A leghíresebb virágnéző hely, ahol kb. 30000 fa virágzik egyszerre.
A második Myogi-hegy déli lejtőin található "Sakura-no-Sato", amit leginkább "Cseresznye-falva"-nak lehetne fordítani, és több mint 15 ezer fa virágzásában gyönyörködhet az idelátogató.
A sakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg, stilizált ábrázolása látható a japán falikárpitokon és festményeken.
Washington 1912-ben 3020 cseresznyefát kapott a tokiói polgármestertől, a két ország barátságának jelképeként.
A Japánból kapott fákból mára alig nyolcvan maradt meg, de a többi helyére folyamatosan új fákat ültetnek a Potomac folyó partjára, hogy biztosítva legyen a lenyűgöző látvány.
Ez évben ünneplik a 100. évfordulóját az 1912-es japán ajándék cseresznyefáknak. A Cherry Blossom Festival öt hétig tart az idén, szemben a szokásos két héttel szemben. A tavaszköszöntő fesztiválon minden évben kb. egymillió ember vesz részt. A koncertekkel, felvonulásokkal és egyéb kulturális eseményekkel tarkított fesztiválnak már több mint ötven éves hagyománya van.
2012. március 20 - április 27.
Az ELTE Füvészkertben is több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, a hanamihoz kapcsolódik. 2012. április 7-8 és 14-15.
Forrás : www.vilagutazo.blog.hu
A magas inzulinszint önmagában nem okoz érelmeszesedést
Számos korábbi tanulmány szerint a vér magas inzulinszintje független kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából. Azonban az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology májusban megjelenő tanulmánya cáfolta ezt.
Dr. Christian Rask-Madsen és munkatársai ezzel azt a régi elméletet cáfolták, miszerint a magas inzulinszint hatással lenne az eret felépítő sejtek működésére.
Új terápiás módszerek kidolgozásához vezethet a felfedezés
A vizsgálat során a tudósok genetikai manipuláció segítségével olyan kísérleti egereket hoztak létre, melyek szöveteiben kevesebb inzulinreceptor volt jelen, ezáltal a hasnyálmirigy béta sejtjei arra kényszerültek, hogy ugyanazon egyensúly fenntartásához több inzulint termeljenek. A csoportot normál inzulinreceptorral rendelkező egyedekhez hasonlították, azonban minden állat esetén olyan genetikai módosítást eszközöltek, mely magas koleszterinszintet okozott. Egyebekben, például cukoranyagcsere, zsíranyagcsere vagy vérnyomásszint tekintetében az egerek nem különböztek.
Ugyan a cukoranyagcsere hasonló volt mindkét csoportban, azonban kevés receptor mellett ez csak magas inzulinszinttel volt fenntartható. Az érfal jelátviteli folyamataiban ugyanakkor a kutatók nem találtak különbséget. A tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy a jövőbeni terápiás módszereknek inkább az inzulinhatás fokozására kellene koncentrálniuk, nem pedig annak perifériás blokkolására.
Legkésőbb az esküvő előtt hagyjuk abba!
Az esküvő előtt a legtöbb menyasszony nagy gondot fordít az ideális testsúly elérésére, a megfelelő ültetésrend kiválasztására. Arra azonban nem valószínű, hogy bárki gondolna, hogy a nagy nap előtt érdemes abbahagyni a fogamzásgátló tabletta szedését is.
Tévhitek a kellemetlen betegségről...
Mivel a herpesz az egyik leggyakoribb betegség, mindenki ért hozzá egy kicsit. A jó tanácsok egy része azonban ártalmas, és a tuti információknak sincs mindig valóságalapja. Nézzük, melyek a leggyakoribb hitek és tévhitek!
- Az ajakherpesz nem csak az ajkakon jelentkezhet!
Bár a legtöbb tapasztalt herpeszes nagyjából tudja, hol, a szája mely részén jelennek meg legközelebb a hólyagok, ez nem jelenti azt, hogy a herpesz ne vándorolhatna. Az ajkakról gyakran az orrba, vagy akár a szemre is átkerülhet, sőt van, akinek az ujján jelennek meg a herpeszes hólyagok. - Az ajakherpesz nem csak csókkal terjed!
A herpeszvírus sérüléseken, illetve testnedveken keresztül terjed. Igaz, hogy leggyakrabban csókolózással adják tovább a vírust, de a közös pohárról, evőeszközről, rúzsról vagy borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra. - A herpesz nem csak akkor fertőz, amikor hólyagos.
Az ajakherpesz egészen addig fertőz, amíg ott van az ajkakon, tehát a hegesedés és a pörkösödés állapotában is. Sőt, még akkor is tovább lehet adni a herpeszvírust, ha az éppen lappangó fázisban van, nem kell, hogy látható tünetei legyenek! - A babák nem lehetnek herpeszesek. Vagy "Én már öreg vagyok ahhoz, hogy herpeszes legyek!"
A herpeszvírus kortól függetlenül terjed, már az újszülöttek is elkaphatják (a legtöbbször az édesanyjuktól), és az, akinek korábban nem volt herpesze, soha nincs ellene teljesen védve. Igaz, van, akire kevésbé hat a vírus, és az is előfordulhat, hogy bár vírushordozó valaki, soha nem jelenik meg rajta a herpesz. De ettől még fertőzhet! - A herpeszt szigorúan tilos kiszúrni vagy kinyomni!
A herpesz csak külsőleg hasonlít a pattanásra, biológiailag semmilyen összefüggés nincs közöttük. Nyomkodni szigorúan tilos, mert a hólyagokban lévő folyadék szintén fertőző! Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul. - Az ajakherpesz átterjedhet a nemi szervekre!
A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt, a kezünk is lehet a "közvetítő", ha nem mossuk meg alaposan, miután a fertőzött területhez nyúltunk! - A herpesz magától is elmúlik, felesleges kenegetni.
Az ajakherpesz valóban elmúlik magától is, ám ha kezeljük, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és a továbbfertőződést, illetve a bőr hegesedését is megakadályozhatjuk. - A háziszerek nagyon hatékonyak a herpesz ellen.
Csak városi legenda az, hogy a citromlé, az ecet, a pálinka vagy a körömlakklemosó segítségével hatékonyan lehet kezelni a herpeszt. Ezek az anyagok nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását!
Forrás : www.hazipatika.com
Szerző : Huták Judit
Az aszpirinről már többször felröppent, hogy hatékony a rák ellen, most egy oxfordi kutatás is bebizonyította.
A nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányt és annak eredményeit, Peter Rothwell az Oxfordi Egyetem professzora mutatta be. Hasonlóan a témában korábban már megjelent kutatásokhoz, most is bizonyították az aszpirin jótékony hatását, de új információval is szolgáltak: például azzal, hogy a gyógyszer mintegy 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések esélyét. Ráadásul mintegy felére csökkenti annak a valószínűségét, hogy a meglévő rák átterjedjen más szervekre is.
A szakember szerint ez azért lehet így, mert az aszpirin a vérlemezkékben fejti ki gyulladáscsökkentő hatását. Ennek ellenére mégsem javasolja senkinek, hogy anélkül, hogy egyeztetne orvosával, ész nélküli aszpirinkúrába kezdjen. Már csak azért sem, mert az aszpirinnek is – ahogy a legtöbb gyógyszernek -, vannak mellékhatásai, mint például a belső vérzés.
Forrás : Shtrend
A közegészségügy komoly kockázati tényezőjévé lépett elő Kínában az antibiotikum rezisztencia, egyre több beteg érintett.
2010-ben több mint 270 ezer elkülönített baktérium mintát gyűjtöttek be az ország 128 kórházából. Ezek vizsgálatából arra a következtetésre jutottak, hogy egyes baktériumok ellenálló képessége elérte a 80 százalékot, ami súlyos - és sürgősen megoldandó - probléma elé állította az egészségügyi szakembereket.
A Peking Egyetem klinikai farmakológiai intézetének vezetője, a kutatásban részt vett Lu Jüan a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy Kínában a rezisztencia aránya magasabb, mint más országokban, de egyelőre semmiféle hatékony intézkedés nem született ennek ellensúlyozására.
Az antibiotikumok klinikai használata már több mint hetvenéves múltra tekint vissza és a szerek milliók életét mentették meg - ugyanakkor olyan új, szívós törzsek kialakulását segítették elő, amelyek a gyógyszerek hatása ellenére képesek tovább élni és szaporodni. A kínai szakértő szerint ennek oka elsősorban az antibiotikumok helytelen, téves használata.
Kína és az Európai Unió ezekben a napokban indította útjára közös projektjét, amelynek célja épp az e területen folytatandó együttes kutatás, a "globális probléma" kezelésének elősegítése. Ez alkalomból John Dall, az Európai Bizottság tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában több mint 25 ezer ember halt már meg, mert kezelésükkor az alkalmazott gyógyszerek hatástalannak bizonyultak.
Forrás : MTI
Még egy ok, hogy lecseréljük a kávét...
Az Izraeli Műszaki Egyetemen nemrégiben készült tanulmány arról számol be, hogy a zöld tea a már eddig is ismert, számos jótékony hatása mellett még a rossz lehelet ellen is hatékony segítséget nyújt, sőt megelőzi a fogak romlását és a szájrákot is.
A zöld tea eddig felismert előnyei között szerepel a rák és a szívbetegségek kockázatának, valamint a koleszterinszintnek a csökkentése, továbbá a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellen nyújtott védelmező hatása is. Az Archives of Oral Biology című lapban megjelent tanulmány pedig arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy ez a csodás nedű különféle, a szájjal kapcsolatos problémák esetében is igen hatékony.
A zöld tea ugyanabból a növényből származik, mint a fekete, csak másféle módon dolgozzák fel, így kevesebb koffeint és több polifenolt tartalmaz. Kínában és a Távol-Keleten már évezredek óta fogyasztják, ám egészségügyi előnyei folytán Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A mostani tanulmány során a kutatók főleg a zöld teában található egyik polifenolnak, az úgynevezett EGCG-nek szerepére összpontosították figyelmüket és megállapították, hogy ez az összetevő a leglényegesebb a tealevélben. A polifenol olyan vírusellenes összetevőket tartalmaz, ami védelmet nyújthat az influenza ellen, emellett - kénes illatának köszönhetően - a rossz leheletet is megszünteti. Az már szinte csak hab a tortán, hogy a zöld tea kortyolgatásával csökkenthető a fogszuvasodás és a dohányzás által előidézett gyulladásos szájbetegségek kialakulásának esélye is.
Forrás : www.hazipatika.com
Nem vesszük elég komolyan...
Bár a magas koleszterinszint önmagában sokak szerint nem betegség, de ha nem kezelik, súlyos következményekkel járhat; az agyvérzés, a szívroham vagy a trombózis egyaránt jobban veszélyezteti azokat, akik nem tesznek a magas koleszterinszint ellen.
Mi történik, ha nem csökkentjük a koleszterinszintet?
A koleszterin a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen, zsírszerű anyag (pontosabban anyagcsoport), melyet részben a szervezet maga állít elő, részben pedig táplálékkal vesszük magunkhoz. Mivel a vérben nem oldódik, szállítását szállítófehérjék végzik kis "csomagocskákat" képezve (lipoproteinek). A "csomagocskák" típusa szerint megkülönböztetünk LDL-, illetve HDL-koleszterint. Az LDL-, azaz a "rossz" koleszterin kis sűrűségű lipoprotein, mely a koleszterint a májból szállítja a sejteknek. A HDL-, azaz a "jó" koleszterin nagy sűrűségű lipoprotein, mely a már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, ami ott lebomlik.Mivel a szervezetnek csak korlátozott mennyiségű koleszterinre van szüksége, ha túl sok halmozódik fel belőle - akár valamilyen ritka betegség, akár a túlságosan koleszterindús táplálkozás miatt -, akkor azt nem lehet "elszállítani", emiatt lassan lerakódik az erek falán, úgynevezett plakkot képez. A vérerek ennek következtében összeszűkülnek, és a lecsökkent átmérőjű artériákon keresztül a szív és a többi szerv nem jut elegendő oxigéndús vérhez. Ennek következménye az érszűkület (arteriosclerosis), és az ennek következtében fellépő szövetkárosodások.
Jó tudni !
Bár azt tartják jónak, ha az koleszterinszint minél alacsonyabb, a kórosan alacsony szint is veszélyes tüneteket jelezhet, például alultápláltságot vagy májproblémákat. A koleszterin "ideális" szintjét azonban egyénre szabottan, több tényező figyelembe vételével szokták meghatározni.
A baj nem jár egyedül...
Válassza az aktív ülést, és búcsúzzon el a hátfájdalmaktól!
Hogy manapság tömegeknek kell ülve végezniük a munkájukat, nem kerülhető meg. Azonban az, hogy min és hogyan ülünk, csak rajtunk múlik!
Nyilall, sajog, hasogat?
Nyilalló érzés szúr a nyakába, sajog a háta, hasogat a dereka, zsibbad a lába? Íme, a megoldás, hogy a számítógép előtt végzett munka és szórakozás ne okozzon egészségkárosodást!Órák hosszat csépeljük a billentyűzetet, nyakunk és vállunk elgémberedik a mozdulatlan képernyőbámulástól, hátizmaink rostjait pedig mintha egyfolytában húrként feszítenénk. Hamarosan már a szem is ég, a fej is fáj, sőt, akár a has is puffadhat. Ismerős? A számítógép előtti hosszú, szinte mozdulatlan ücsörgés az ízületek és izmok, valamint a gerincoszlop speciális terhelésével jár együtt.
Eleinte észre sem vesszük, pláne, ha nyakig vagyunk a munkában, vagy igazán elvarázsol egy számítógépes játék, esetleg órák hosszat chatelünk barátainkkal ...vagy ez mind egyszerre történik, és naphosszat ki sem mozdulunk a számítógép elől. Hamarosan azonban jelentkeznek a panaszok, és egyre csak erősödnek, már akkor is kínoznak, ha éppen nem a gép előtt ülünk.
Mit lehet tenni?
Rendeljen ülőlabdát vagy ülőpárnát 2012. március 31-ig, és a megjelölt termékek mellé munkahelyi tornát kap ajándékba.
Akik hosszú időn keresztül ülőmunkát kénytelenek végezni, tanácsos, hogy rendszeres időközönként rövid szüneteket tartsanak, és emellett ültő helyükben is a lehető legjobb tartásban maradjanak, a legkevesebb terhelés érje ízületeiket. Ebben segítenek az aktív ülés különböző eszközei. Az irodai szék statikusságával ellentétben ezek az eszközök dinamikus ülést biztosítanak, és olyan izmokat mozgatnak meg, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek! Az enyhe mozgás, amit az apró, egyensúlyt korrigáló moccanások miatt kénytelen testünk elvégezni, tudatosan észre sem vehetőek, izmainknak viszont rengeteget számítanak.
Tehát ha búcsút szeretne mondani hátfájásának, hatékony segítséget nyújtanak Önnek az aktív ülést biztosító eszközök: az ülőlabda és az ülőpárnák.
Miért jobbak az aktív ülést biztosító eszközök, mint a hagyományos szék?
- Mert folyamatos mozgásra késztetik a törzsizmokat, így javul az izomtónus;
- mert rögzül a megfelelő test és fejtartás, így elkerülhetők az ülő munka okozta hátfájdalmak, fejfájás, izomgörcsök;
- mert tehermentesíti a porckorongokat, megelőzve így a porckorongsérvet;
- mert kedvezően hat a vérkeringésre;
- s mert az aktív ülés következtében működő izmok magasabb szinten tartják a tudatos koncentrációs szintet, javítva így a teljesítményt!
Hogyan működnek az aktív ülést biztosító eszközök?
Mivel ezek az eszközök nem érintkeznek fix ponton a talajjal, folyamatos dinamikus, összehangolt mozgásra késztetik a törzsizmainkat. Ez természetesen nem jelent megerőltető tréninget, viszont javul az izomtónus a gerincet alkotó törzsizmokban.
A szervezet pontosan jelzi, hogy mire van szükségre. A fáradtság éppen ezért komoly figyelmeztető. Ha erőszakosan elnyomjuk a belső hangot, az egészségünket veszélyeztetjük.
1. Az alvás regenerál
Míg pihenünk, a test újra erőt gyűjt. Ez erősíti az immunrendszert, hogy hatékonyan felvegye a harcot a betegségekkel és fertőzésekkel.2. Segít az ideális testsúly megőrzésében
Bár a legtöbb ember csak öt-hét órát alszik, a szakértők figyelmeztetnek, hogy nyolc órát kellene pihenéssel tölteni. Aki ennél kevesebbet alszik, az a stressz hormon szintjét növeli. Ennek eredménye, hogy a vér cukorháztartása felborul, a szervezet pedig azonnal igényelni fogja a gyorsan felszívódó szénhidrátokat - írja a Scientific American. Jöhet nyakra-főre az édesség, gyorsétel, ez pedig az elhízáshoz, diabéteszhez vezet.3. Javítja a memóriát
A megfelelő mennyiségű alvás javítja a memóriát, így leszünk kreatívabbak, hatékonyabbak. Pihenés közben az agykéreg neuronjai regenerálódnak, ami kihat a memóriára és a koncentrálóképességre.4. Megelőzhetjük a betegségeket
A megfelelő mennyiségű alvásnak nem csak abban van kulcsszerepe, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, hanem abban is, hogy megelőzzük a betegségeket. Az alváshiány sokszor olyan problémákból fakad, mint például az alvási apnoe szindróma, amikor az alvás alatt kórosan hosszú (10 másodpercnél hosszabb, óránként több, mint 5 alkalommal) légzésszünetek alakulnak ki. Ennek következtében memóriazavarok, ingerlékenység, napközbeni aluszékonyság, fejfájás, csökkent libidó, szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, stroke) alakulhatnak ki.5. Energiát ad
Az egyik legtriviálisabb indok, amiért sokat kell aludni, hogy ébredés után tele leszünk energiával, vitalitással. A pihent ember jobban teljesít a munkahelyén, marad kedve és ereje a szórakozásra, és persze a szexre.6. Leküzdheti a depressziót
A megfelelő mennyiségű alvás kihatással van a hangulatra is. A kialvatlanság megnöveli a depresszió esélyét. Azonban a tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a túl sok alvás se jó. A komoly depresszióban szenvedők képesek 12 óránál is többet aludni.Hogyan tudna többet aludni?
- Alakítson ki napi rutint! Próbáljon egy fél órával mindig korábban ágyba bújni. A test előbb-utóbb megszokja az új napirendet.
- Relaxáljon lefekvés előtt! Kapcsolja ki a televíziót, és feküdjön be az ágyba. Olvasgasson, meditáljon, és ezzel segíti az agyát, hogy "alvás üzemmódba" kapcsoljon.
- Felejtse el a koffeint! A koffeinnel kezdeni érdemes a napot, mert felpörgeti a testet. Elalvás előtt négy-hat órával azonban már ne fogyasszon kávét, feketeteát, energiaitalt.
- Magas fehérjetartalmú legyen a vacsora! Hús és saláta. A jó vacsora segíti a testet az ellazulásban.
- Kerülje az alkoholt!
-
Sokan azt hiszik, hogy az alkohol altat. A hatása azonban csak rövid ideig tart, néhány óra múlva felkel az ember, és képtelen visszaaludni.
-
Forrás: www.hazipatika.com
Évek óta küzdesz a pluszkilókkal? Próbáld ki az ayurvédikus táplálkozást !
Nagy népszerűségnek örvendenek mostanában a keleti gyógymódok, sőt, mára már a táplálkozási szokásokban is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az ayurvédikus szemlélet, mely megmondja, kinek milyen fajta táplálékra van szüksége, és melyek azok, amiket érdemes nagy ívben elkerülni.
Melyik típusba tartozol?
Az indiaiak szerint az embereket három csoportba lehet osztani, és ettől függően kell meghatározniuk az ideális étrendjüket. Ez azért fontos, mert ha nem tartjuk be a javallatokat, könnyen felszaladhatnak ránk a pluszkilók.
- Vata: A vata levegő típus, az ilyen ember magas, vékony, bőre áttetsző és száraz. Légiesség jellemzi, ami a járásán, gondolkodásmódján is meglátszik. Nem hízékony típus.
- Pitta: Külsejére az átlagosság jellemző: nem túl magas, nem túl alacsony, haja barna és hamar őszül. Tűz jegye miatt mozgása gyors, valamint extrém intelligenciával rendelkezik. Hízásra közepesen hajlamos.
- Kapha: Föld jegyének köszönhetően alacsony, zömök testalkattal rendelkezik. Haja sötét és sűrű, bőre puha. Hízásra erősen hajlamos.
1. Így táplálkozz, ha vata típus vagy
Szerencsés alkattal áldott meg a sors, hisz’ alapból vékony vagy, és ha netán felszalad rád egy-két kiló, könnyen meg tudsz tőle szabadulni. Általában inkább erősödni szeretnél, ezért a fogyókúrázás távol áll tőled. Mivel a levegő jegy a domináns benned, így az ilyen elemű táplálékokat kerüld: csípős, keserű, hideg ételek, valamint a jeges italok. Hogy ne gyűljön fel benned a kelleténél több vata, ne szorítsd ki az étrendedből az édes ízeket, sőt, bármilyen meglepő, de neked kifejezetten jót tesznek a nehezebb, kissé zsírosabb fogások. Bármennyit ehetsz, arra viszont ügyelj, hogy ne egyszerre, inkább egyél egy nap többször!
Edd: párolt zöldségek, olajos magvak, gabonafélék, étcsokoládé, tejtermékek, levesek, nehezebb ételek
Ne edd: fagylaltok, nyerskoszt, csípős ételek, hideg italok
2. Így táplálkozz, ha pitta típus vagy
A te célod az, hogy egyensúlyra törekedj, mert abból könnyen kizökkenhetsz. Ezért gyakran savtúltengésed lehet, így érdemes kiemelten foglalkoznod a lúgosítással, hogy helyrebillentsd a sav-bázis egyensúlyt a szervezetedben. Hatékony emésztésednek köszönhetően az extrém elhízás veszélye nem fenyeget, így inkább a könnyed diéták valók neked. Étkezés tekintetében csupán egy valamit kell szem előtt tartanod a lúgosítás mellett, az pedig az arany középút mind mennyiségileg, mind hőmérsékletileg.
Edd: langyos, keserű ételek, hüvelyesek, nyers ételek, gabonák, lúgosító gyümölcsök/zöldségek
Ne edd: túl könnyű ételek, csípős íz, forró/jeges italok
3. Így táplálkozz, ha kapha típus vagy
Hízásra erősen hajlamos vagy, leadni is kemény munka árán tudod a kilókat. Kövess energiaszegény étrendet, a szénhidrátot és a zsírt csökkentsd, amennyire csak tudod! A csípős, keserű, fanyar ízű ételeket bátran fogyaszthatod, az édesek helyett. A túlzott só használatát kerüld, mivel könnyen ödémás leszel. Igaz, a kapha alkatú ember nem szeret mozogni, de ha le szeretnél fogyni, nincs mese, olykor kénytelen vagy rávenni magad, ezzel elősegítheted a zsírok égetését.
Edd: rengeteg zöldség, gyümölcs, zsírszegény tejtermékek, levesek, káposztafélék, japán konyha
Ne edd: zsíros ételek, édes, sós ízek, földimogyoró, magyar konyha
Forrás : www.wellnesscafe.hu
Szerző : Tomanóczy Andrea
Mária - ismert újságíró, 38 éves nő, 95 kilósan 160 cm magas volt. Túlsúlyos volt, és utálta a felesleges kilóit!
Maria hosszú éveken keresztül kétségbeesetten kapkodott minden elképzelhető fogyási módszer után. Annyira szeretett volna megszabadulni a zavaró kilóktól, hogy szinte minden létező módszert kipróbált.
Beszámítva a fogyasztó varázstablettákat, az azonnali hatást ígérő 'csodadiétákat', a sokhetes nehéz gyakorlatokat, amelyek remek hatást ígértek és a kimerítő koplalást, a saját szervezetével folytatva küzdelmet.
MINDEN HIÁBA!
De Maria azt mondta, hogy ő sosem adja föl...
SZERENCSÉRE! Valami többért harcolt, mint a kilók leadása. 'Mindenki, aki ezzel a problémával küzd, vágyik erre a változásra, mint semmi másra', végül is azt akarta hogy...
'A tükörbe nézve remekül érezhesse magát'
Máriánál senki sem mondja el jobban ezt a történetet, melynek a végét visszafojtott lélegzettel várjad...
Elárulom Neked a fogyás legnagyobb titkát. Mindjárt elmondom, de előbb hallgasd meg az elképesztő történetet, mely igazán egyszerűen kezdődött...
'Azzal kezdődött, hogy munkában azt a feladatot kaptam, hogy figyelemmel kiesérjem az olvasók napról-napra beérkező véleményeit a fogyasztószerekről. A szerkesztőségbe 2011 április 12-én érkezett hír egy új hatékony fogyasztószerről.
Nem hittem el - bezártam.
De hihetetlenül sok email kezdett érkezni, az egész postafiókomat elárasztották! (374 email egy hét alatt). Minden következő levéllel, mely egy rendkívüli sikertöténetet írt le, a kíváncsiságom nőtt, a végén pedig elérte a csúcspontot. Elkezdtem utánajárni miről van szó ebben az egész felhajtásban. Honnan jött ennyi üzenet, ennyi kommentár a fórumokon, blog-bejegyzés, még a Facebook-on is!? Ezt írták:
- "A legjobb fogyasztószer a történelemben"
- "Elképesztő hatás, nem vagyok már kövér!"
- "Vége a súlyommal kapcsolatos problémáimnak. Csinos vagyok!"
Továbbra is szkeptikus voltam, de tovább olvastam... minden következő vélemény elolvasása után nőtt a kedvem az elképesztő készítmény kipróbálására...
A végén megadtam magam. Elhatároztam hogy magam is kipróbálom mennyire hatékony ez a népszerű termék Weight Loss.
A termék összetételét egy ismerős orvossal megtárgyaltam. Beismerte, hogy ígértesen hangzik. Állítólag a mágikus erő az amazonvölgyi ACAI bogyóban rejlik (hallottam már róluk korábban, de nem tudtam, hogy a fogyókúrában is alkalmazzák őket). Az összetétel 4 hatóanyaggal volt gazdagítva, melyek rendkívüli hatást biztosítottak:
- Garcinia Cambogia kivonat, mely a vércukorszintet szabályozza
- Guarana kivonat, mely az energiát biztosítja a test nagyobb megerőltetése során
- L-Karnitin, mely segít a zsírszövet égetésében
- Krómium, mely felgyorítja az anyagcserét
... és természetesen a híres Acai bogyó kivonat, mely az emberiségnek ismert szerek közül a legnagyobb antioxidáns mennyiséget tartalmazza Mikor a gyártó oldalára mentem, nem terveztem, hogy rögtön megveszem, de nem bocsátanám meg saját magamnak, ha nem próbálnám ki. Egy csomagott vettem, tudtam, hogy ez biztonságos választás, mert minden vásárlónak feltétlen áruvisszavételi garanciát adnak 60 napon belül (próbaidőnek tekintettem). Nem kockáztattam semmit, a vásárlás teljesen biztonságos volt. MEGVETTEM !
Nem telt el 2 nap, és a csomag megérkezett hozzám. Féltem kibontani, mert belül olyan dolog volt, ami lassan az életemet hivatott volt megváltoztatni.
Sok reményt fűztem e titokzatos 50 tablettás üvegecskéhez. Legalább olyan hatást reméltem, mint amiről a nagy mennyiségű emaiben olvastam, mint pl. ez:
Üzenet : D. Kati
Dátum : 15.07.2011
Téma : "19kg fogytam pontosan 6 hét alatt!"
Csatolmány:
Reszkető kézzel kibontottam az üvegecskét és kivettem az első igénytelen kinézetű tablettát. Ekkor jutott eszembe (ennek köszönhetem a hírnevemet), hogy az összes eredményt feljegyezzem a honlapomon hetente.
Elképesztő 4 hét várt rám, de tudtam, hogy csak akkor győződök meg erről, ha lefogyok.
Az utasítások egyszerűek voltak: naponta 1 tabletta, könnyű ételek, és sok víz.
Első hét
Már négy nap után teljesen megdöbbentem Egyre több energiám lett és elmúlt az állandó éhségérzetem! A Weight Loss egyetlen mellékhatása az étvágy hiánya De így is nagyon jól éreztem magam. Az okozta nekem a legnagyobb örömet, hogy egyre kevesebb édességet fogyasztottam. A csokoládé és a sütemények az alakom legnagyobb ellenségei.
A készítmény alkalmazásának idején nem változtattam az étkezési szokásaimon, így a 7. napon igencsak megdöbbentett, amikor a mérleg 3 kilógrammal kevesebbet mutatott. Nagyon jól tudom, hogy minden egyes fogyókúra kezdetén a szervezet sok felesleges vizet veszít. Így hát kíváncsi voltam, hogy vajon a következő hetekben is tovább csökken-e a testsúlyom.
Második hét
2 heti fogyókúra után még több erőm lett, és alább hagytak az alvási problémáim is. Egyszer sem ébredtem fel az éjszaka közepén, és nem forgolódtam álmatlanul órákon keresztül. Azt hiszem, hogy a méregtelenítésnek köszönhetően gyakrabban tudok relaxálni, mint a kúra megkezdése előtt. A heti mérés kellemes eredményt muatatott: 2 kiló megint lement!
Nagyon kíváncsi vagyok mi vár rám a fogyókúra következő hetében!
Harmadik hét
Megállás nélkül csinálok valamit. Már nem vagyok álmos és fáradt a délutáni órákban. Kávéra, vagy energiaitalokra sincs szükségem. A gyomrom remekül működik, és az emésztésemmel sincs semmi probléma. Megszűntek a felfúvódottság okozta stressz és a kellemetlen fájdalmak is.
Sok esetben a diéta 3. hetében krízis áll be és a testsúly elkezd stagnálni ill. újra növekedésnek indul. Velem mindig így történt. Némi kétséggel álltam a mérlegre és... nem hiszem el: a Weight Loss készítménnyel további 3,5 kilót fogytam! Mindezek után a maradék bizalmatlanságomat is eloszlatta, hogy belefértem abba a szoknyába is, amiről korábban azt hittem, hogy örökre a szekrény alján marad. Figyelem: A férjem teljes mértékben meggyőződött a Weight Loss készítmény hatékonyságáról, amikor megpillantott engem ebben a ruhában. Ádám is rendelt magának, mert ő is elismerte, hogy nagyszerű módszer a felesleges kilógrammok leadására.
Negyedik hét
Az utolsó héten fogytam 4 kilógrammot. 4 hét alatt összesen 12,5 kilót fogytam! Ez nagyszerű eredmény, figyelembe véve azt, hogy csak a Weight Loss készítményt alkalmaztam. A kolegák a szerkesztőségből nem győztek csodálkozni. És most pár szóban a férjemről: az első héten máris két kilót fogyott és remekül érzi magát.
12,5 kilót fogytam 4 hét alatt!
Elképesztő!Nem kellett semmit csinálnom.Egy gyakorlatot sem. Nem tudom ez hogyan lehetséges, de úgy néz ki, hogy:
"Ezek a tabletták maguk elveszik a kilókat!"
Ez a 12,5kg csak a kezdet, összesen elképesztő 24kg fogytam! Magam sem értem ez hogyan lehetséges, hogy a kilók ilyen gyorsan eltűnjenek. Teljes őrület.
DE ez még semmi. Tudod mi a legelképesztőbb? Ezeknek a tablettáknak köszönhetően a hozzátartozóim 150kg fogytak!!! Képzeld el ez milyen sok. Ez két egészséges férfi súlya vagy három nőé.
Ezek a 4 barátnőm, a férjem és a munkatársam eredményei. Átlagosan 25 kilót fogytak!
Eleinte voltak kételyeim, de cserencsére a tabletták mellett döntöttem. Ez volt életem egyik legjobb és legbiztonságosabb döntése. Végül is nem kockáztattam semmit, mert garantálták, hogy lefogyok, vagy visszatérítik a pénzemet.
24 kilót fogytam 8 hét alatt. Megvan az, amire oly sokáig vágytam. Szinte azonnal megszabadultam a túlsúlytól, most könnyűnek és egészségesnek érzem magam. Újra vonzó a külsőm, aminek egy számomra fontos személy nagyon örül. Úgy látszik, hogy végre megtalálták a hatékony módszert a fogyásra mindenki számára.
Sok sikert!
R. Mária
Így lesz tökéletes a fogsorod !
Nincs olyan rendezetlen, esztétikai hibával rendelkező fogsor, amelyet ne lehetne szebbé varázsolni.
A fogak, és ezeken keresztül a mosoly és az arc harmóniájának tökéletesítése ma már megvalósítható különféle speciális esztétikai fogászati, bőrgyógyászati, kozmetológiai beavatkozásokkal - ismerteti dr. Strémen Zsófia, mosolytervező specialista.
Nevetve vonzóbbak vagyunk
Ma már egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nevetés, a boldogság, de legalábbis a pozitív életszemlélet képes „átállítani” az agy reakcióit a minket érő ingerekre. A pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük, sőt jelentéktelenebbnek látjuk a mindennapok kellemetlenségeit, és a negatív események kiváltotta élettani reakciók sem annyira súlyosak. Ennek hátterében valószínűleg a nevetés hatására felszabaduló endorfin, az úgynevezett boldogsághormon áll. Ráadásul a nevetéssel, a magabiztos mosollyal pozitív képet sugárzunk magunkról, mintegy azt üzenjük: elégedett vagyok magammal és a világgal. Így pedig sokkal szívesebben közelednek felénk mások is, sőt, vonzóbbnak is tartanak. Ezt támasztják alá a legfrissebb erre vonatkozó felmérések is, amelyek szerint nem létezik olyan dolog, ami vonzóbbá tenne egy nőt, mint a ragyogó mosolya.
Lehet szebb egy mosoly?
Az arc és mosoly harmóniájának megteremtésében fontos szerepet játszik az arc egyes vonásainak összetett elemzése. Az arcformának, szimmetriának, a pupillák távolságának, az ajkak íveltségének figyelembevétele elengedhetetlen egy adott archoz illő mosoly, fogsor megalkotásában. Szóba jöhet a saját fogak minimális korrekciója, de akár komolyabb beavatkozások is, mint a koronák, nagyobb elülső hidak cseréje, készítése - ismerteti dr. Strémen Zsófia, mosolytervező specialista.
A tervezési folyamatban nagy segítséget nyújt egy olyan számítógépes modellező program, melynek képi megjelenítésével, a páciensről készített arcfotók alapján páciens és fogorvos együtt elemezhetik, beszélhetik meg a tervezett átalakításokat, beavatkozásokat, a tervezett mosoly ívét, fogak formáját, stílusát. A vizuális tervezés következtében a végeredmény biztosan és rövidebb idő alatt megszületik, megkímélve pácienst és orvost a hosszas alakítgatásoktól.
A mosolytervezés művészete
Túl rendezetlenül álló fogak esetén szükség van fogszabályzásra is, mely után még mindig szóba jöhet élkorrekció, ha szükséges a fogformák átalakítása. A tönkrement, sokszorosan tömött fogakat nem ritkán már csak a kerámiahéjak tehetik szebbé, esztétikusabbá. Ezek felhelyezése akár tíz évvel is megfiatalíthat egy arcot. Rossz állapotú fogak esetén a kerámiahéjak még védhetik is a megmaradt fog szerkezetét.
Amennyiben csupán egy kis mosolyszépítést szeretnénk, vagy csupán a frontfogakban lévő töméseket cseréltetnénk esztétikusabbra, a szükséges változtatások előtt érdemes a fogakat kifehéríttetni, hiszen a töméscsere, mosolykorrekció során használt anyagokat a már fehérebb fogszínhez kell kiválasztani.
Fontos, hogy a beavatkozások igény és indokoltság szerint épülhetnek egymásra, mindenki választhat problémájának és pénztárcájának megfelelő megoldást, amely biztosan szebbé, vonzóbbá teszi megjelenését. Ajánlatos arra is figyelni, hogy a fogorvos valóban teljes körűen tájékoztat-e minket a lehetőségekről, megnyugtatóan felvilágosít-e a tervezett beavatkozásokról. Hiszen a tökéletes végeredmény egyik titka az orvos és a páciens együttműködése.
Forrás : www.oxygenmedical.hu
Fotó : Profimedia - Red DotA horkolás mindennapos jelenség. Majd minden negyedik ember horkol, aki éppen nem, az megosztja az életét (és az ágyát) egy horkolóval. A horkolás nem betegség, ellentétben az alvási légzéskimaradással, aminek a számlájára számos súlyos betegség írható.
Alvás közben a garat átmérőjét az úgynevezett belégzési reflexek szabályozzák. Az alvásfázisok közti átmenetekben azonban a reflexek gyengülnek, illetve hiányoznak, a légúti keresztmetszet leszűkül, ezért a beáramló levegő mennyisége megnő és felgyorsul. Ez a gyors levegő a lágyszájpad, a nyelvcsap és a garatívek zajos vibrációját - azaz a horkolást - okozza.
A horkolás kezelése
Hihetetlen tárháza van a horkoláscsillapító szereknek, kezeléseknek, komoly beavatkozásoknak, előbb azonban azt kell tisztázni, hogy mi lehet a horkolás kiváltó oka, valamint elkülöníteni a veszélytelen horkolást a súlyos következményekkel járó alvási légzéskimaradástól.A kezelések első lépcsője a helyes életmód: dohányzás abbahagyása, az ideális testsúly elérése. A nyugtatók elhagyása, az alvás pozíciójának változtatása (oldalt illetve megemelt felsőtesttel) további lépés a horkolás megszüntetésében. Alkoholos állapotban is jobban horkol az ember, hiszen a garatfal feszességét fenntartó izmok lazábbak, ugyanilyen hatása van az altatóknak, nyugtatóknak is.
A fül-orr-gégész választ ad az anatómiai elváltozásokra, és ha szükséges, elvégzi a műtéteket: a megnagyobbodott orrkagyló-lágyszájpad-nyelvgyök kisebbé tétele, orrsövényműtét, fogak-harapás rendbe tétele. Segíthetnek a gyógyszerek, az orrlégzést javító orrspray vagy orrtapasz, a szájspray-k, melyek síkosító bevonatot képeznek a torokban, ami csillapítja a horkolás hangját, valamint a segédeszközök, pl. a harapást emelő sín vagy a túlságosan laza lágyszájpad merevítése.
Hiba azonban azt hinni, hogy a horkolást mindenféleképpen meg kell szüntetni. A horkolás nem fárasztó (legalábbis a horkolónak) és nem veszélyes az egészségre.
Ami nem horkolás
A technika fejlődésének köszönhetően behatóan van mód tanulmányozni a horkolást, így derült fény arra, hogy a horkolók között lényegesen gyakoribb az alvási apnoe szindróma előfordulása, azaz a vizsgált betegek közül sokaknál hosszabb légzéskimaradást észleltek.Az alvási apnoe lényege, hogy alvás közben kórosan hosszú (10 másodpercnél hosszabb, óránként több, mint 5 alkalommal) légzésszünetek alakulnak ki. Ennek következtében memóriazavarok, ingerlékenység, napközbeni aluszékonyság, fejfájás, csökkent libidó, szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívritmuszavarok, szívelégtelenség, stroke) alakulhatnak ki.
A rendellenes alvási légzésben szenvedők a tünetek megjelenésére figyelhetnek fel (ingerlékenység, fejfájás, memóriazavar, fáradtság), valamint a velük alvó figyelmeztetheti őket a légzéskimaradásra. A horkolás ugyanis a horkolót egyáltalán nem fárasztja, nem is ébred fel, ellentétben az alvási légzéskimaradásra, amire felébred a beteg, bár általában rögtön visszaalszik, így reggel nem fog emlékezni a pillanatnyi ébredésre.
Biztos diagnózis csak egy egész éjjelen át tartó, alváslaboratóriumban történő megfigyelés után készülhet, mert ilyenkor derül fény a légzés gyakori megszakadására és a vér oxigén szintjének csökkenésére.
Gyógyító eljárások légzéskimaradás esetén
Az erős tünetektől szenvedő betegek általában sokkal jobban érzik magukat a CPAP-kezelés megkezdése után, amelynek azonban lehetnek néhány esetben mellékhatásai is. Ilyen például az orrnyálkahártya kiszáradása és megdagadása, a bőr irritációja, a gyomor puffadása, égető érzés a szemben, valamint a fejfájás. A mellékhatások észlelése esetén alvásgyógyszer-szakértőhöz kell fordulni, aki segít a tünetek enyhítésében.
Egy másik eszköz, amivel kezelni lehet ezt a betegséget, egy szájba helyezendő betét. Az egyedileg méretre szabott kis készülék segít utat adni a levegőnek, így akadálymentes lesz a légzés. Az orvos vagy fogtechnikus segítsége nagyon fontos abban, hogy az ember megfelelően illeszkedő készüléket viseljen, mert így sok mellékhatástól meg lehet szabadulni.
A műtétek során legtöbbször az orr- és garatmandulákat távolítják el, az úgynevezett UPPP (Uvulopalatopharyngoplasztika) nevű műtét során eltávolítják a mandulákat és a nyelvcsapot, azaz a szájpadlás hátsó lágy részének kis nyúlványát. Nagyon súlyos esetekben végeznek továbbá egy tracheosztómia nevű műtétet is, amikor egy nyílást hoznak létre a légcsövön, amelybe egy csövet helyeznek. A levegő ezen a csövön keresztül tud akadálytalanul áramlani a tüdőbe, így elkerüli a garatban lévő légúti akadályt.
Amennyiben a légzéskimaradás mögött központi idegrendszeri eltérés is van, úgy javasolt alvás közben légzést segítő úgynevezett CPAP készüléket használni. A terápia lényege, hogy egy kisméretű orrmaszkon keresztül minimális túlnyomással levegőt fújunk a garatba, amely a meggyengült izomzatot, belülről megtámasztja, kipárnázza.
Szerző : Vályi-Nagy Erika
Egy bögre gőzölgő zöld tea elkortyolásával többet tehetsz a tavaszi fáradtság leküzdéséért, mint gondolnád !
Ételeink mellett italainkat is választhatjuk úgy, hogy azok minél változatosabbak legyenek, energiát adjanak, és nem utolsó sorban segítsenek elűzni a tavaszi fáradtságot, sőt mindeközben még a környezeti ártalmak ellen is felvértezzenek bennünket. A koffein egy alkaloid, amely több mint 60 növény – köztük pl. a kávé, a mate tea, a kakaó – magjában, levelében és termésében fordul elő. Ez a központi idegrendszert serkentő vegyület javítja az éberséget, a koncentrációt, és elűzi a fáradtságot. A Nestlé Életmód Iránytű második számában az agyserkentő italok eredetéről, típusairól olvashatsz részletesen.
TEA – a világ itala
Számos legenda szól a tea eredetéről. Ezek közül a legnépszerűbb az, amely szerint Sen Nung, kínai császár fedezte fel i. e. 2737-ben. Állítólag az uralkodó számára elkészített forró vízbe néhány levél hullott egy fáról. A császár megkóstolta, és úgy találta, hogy a főzet ízletes, frissítő. Körülbelül 2000 évvel később, egy buddhista szerzetesnek köszönhetően, a japánok is megismerkedtek a teával, amely rövidesen mindennapjaik szerves részévé vált. Európába holland és portugál tengerészek juttatták el a teát a 17. század elején, majd Amerikába a 17. század közepén. A teafiltert a 20. században fedezték fel, amellyel akár egy adag tea is kényelmesen elkészíthető lett; ez jelentősen megnövelte a teafogyasztást.
Hogyan fogyasztjuk?
A teaivási szokások a történelmi hagyományoktól és kultúrától függően országonként változnak. Az Amerikai Egyesült Államokban például viszonylag kevés vízzel készítik a teát, amelyet nagyon sok ízben megtalálhatunk. Oroszországban a folyadékbevitel jelentős részét a teafogyasztás adja, sok cukorral, mézzel vagy lekvárral édesítve fogyasztják. Az angoloknál is jelentős mennyiségű tea fogy, de itt a cukor mellett tejet is tesznek a forró italba. Kínában elkészítése és fogyasztása is különleges: kis csészékben, többször felöntve készítik, és az ünnepi események elengedhetetlen tartozéka. Kenyában és Indiában általában forró tejjel, cukorral és többféle fűszerrel (pl. kardamommal) főzik, és szintén kis csészékkel fogyasztják. Japánban fontos rituális szerepe van a teafogyasztásnak, itt leggyakrabban tej és cukor nélkül a zöld tea fogy.
A tea öt típusa :
A teafajták közötti különbség a teanövény feldolgozásának módjától, valamint a levelek oxidációjának mértékétől függ. Ez utóbbi felelős az egyes teák jellegzetes színéért.
1. F ekete tea: a legnépszerűbb teafajta; a világon termelt összes tea 78%-át teszi ki. Teljesen oxidálódott (fermentált) tealevelekből készül. Erős, mély, gazdag ízű, színe a borostyánéhoz hasonlít.
2. Oolong tea (wulong vagy kék tea): nagyobb tealevelekből készül, részlegesen (20-80%-ban) fermentált. Rendkívül változatos színe a zöldesszürkétől a sötétborostyánig és a mély gesztenyebarnáig terjed; íze és illata is sokféle lehet.
3. Puerh tea (hagyományos kínai nyelven: „fekete” vagy „sötét tea”): lassú fermentációval készül, oxidált vagy nem oxidált levelek felhasználásával. Különösen nagy méretű, szép színű levelekből áll, íze jellegzetesen földes, „dohos”.
4. Zöld tea: fermentáció (azaz oxidáció) nélkül készített tea. A főzet színe a zöldestől egészen a sárgáig terjed. Az íze friss, könnyű, kifinomult és – fajtától függően – a fűhöz hasonlótól a virágosig változhat. Bizonyos zöld teákra egyfajta édes és „umami” íz is jellemző lehet.
5. Fehér tea: alapja bizonyos kínai teanövényfajták lágy, még ki nem nyílt bimbói, amelyeket alacsony hőfokon (vagy a napon) lassan szárítanak meg. Jellegzetessége a lágy íz és a halvány szín.
Mit tartalmaz egy csésze tea?
A fekete és a zöld tea egyaránt sok polifenolt tartalmaz. Egy csésze fekete teában például 125-200 mg polifenol van. A különböző típusú antioxidánsok koncentrációja a tea típusától, valamint a termesztés helyszínétől függ. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a zöld és a fekete tea más-más hatással van az egészségre.
A zöld tea és a flavonoidok
Ezidáig több mint 4000 flavonoidot azonosítottak, és valószínűleg újabbakat is felfedeznek majd. Ezek az anyagok több csoportba sorolhatók. A flavonoidoknak többek között gyulladásgátló, rákellenes, antibakteriális és antiallergén hatást tulajdonítanak, emellett erős antioxidánsok (vannak olyanok, amelyek a C- és az E-vitaminnál is hatásosabbak), és segítenek megvédeni a sejteket a nagy mennyiségben jelen lévő szabad gyökök káros hatásaitól. A zöld tea egy bizonyos flavonoid típusban, katechinekben gazdag, amelyek közül az epigallokatechin-gallát (EGCG) igen jól ismert. A zöld tea egészségre gyakorolt lehetséges hatásai közül többet általában az EGCG-nek tulajdonítanak.
A tealevelek erjesztése során kémiai fermentációs folyamatok (oxidáció) mennek végbe. Ennek során az antioxidánsok, a klorofill, valamint az aminosavak bomlása alakítja ki a teára jellemző színt, illatot, aromát. Míg a fekete tea jelentős oxidációs folyamaton esik keresztül, addig a zöld teát nem fermentálják.
A tea frissít! - A tea és a koffeinbevitel
A tea koffeintartalma alacsony. A szárított tealevelek átlagosan súlyuk 3%-ának megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaznak, bár ez az arány 1,4 és 4,5% között mozog. A koffein mennyisége a tea elkészítésének módjától is függ. Ebből a szempontból fontos a levelek mennyisége, a levéldarabok mérete, a víz hőfoka és az, hogy a leveleket mennyi ideig tartjuk a vízben.
A polifenolok olyan erős természetes sejtvédő (antioxidáns) hatású növényi eredetű anyagok, amelyek semlegesíthetik a szabad gyököket. A szabad gyökök roncsolják a test bizonyos részeit, többek között az örökítő anyagot (DNS) és a zsírt, és így bizonyos krónikus betegségek (pl. érelmeszesedés, egyes daganatos betegségek) okozói lehetnek.
KÁVÉ – ébresztő!
A kávécserje az etiópiai Kaffa tartomány fennsíkjáról származik, ahol terméséből még ma is kását főznek. A forró italként fogyasztott kávé pályafutása a 11. században kezdődött. A gyarmatosítás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kávétermesztés az Egyenlítő vidékén mindenhol elterjedjen. Később e fejlődésnek köszönhetően az új, egzotikus ital Európában is megjelent, és a 17. században itt is megnyitották kapuikat az első kávéházak. Az Egyenlítő mentén mindenütt termesztenek kávét, a Baktérítőtől egészen a Ráktérítő vonaláig; Latin-Amerika (elsősorban Brazília), Ázsia és Afrika a legfontosabb termesztési területei.
A terméstől a kávébabig
A kávétermesztő területek trópusi éghajlatán a kávécserje adott időszakokban virágzik, és érleli termését. Ezek az időszakok a kávéövezeten belül területenként változnak, így az egész év folyamán van olyan hely, ahol lehet kávét szüretelni. 1 kg zöld kávébab előállításához nagyjából 5 kg kávétermést kell kézzel leszedni. Az érett termések előkezelése folyhat szárazon (száraz eljárással) vagy vízben (nedves eljárással). A száraz feldolgozási eljárás eredményeképpen erősebb ízű kávét kapunk, mint a nedves eljárással.
Az aroma
Az arabica és a robusta típusú kávékat egyértelműen meg lehet különböztetni egymástól aromájuk alapján. Az arabica a két kávé közül az enyhébb, aromásabb és savasabb. Ízét kellemesen savasnak érezzük. A robusta kávé erősebb ízű, kesernyésebb és a párás völgyek erdeiben nő jobban. A pörkölés is alapvető szerepet játszik a megfelelő aroma kialakításában.
A kávé és a koffein
A feldolgozási módtól és a kávé típusától függően a kávék koffeintartalma tág határok között változik, pl. a robusta kávé több mint kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica. Az erősen pörkölt kávékban általában kevesebb a koffein, mint az enyhe pörkölésűekben, mivel az eljárás csökkenti a koffeintartalmat.
Jól ismert a koffein idegrendszerre gyakorolt hatása: javítja a reakcióidőt és a koncentrációs képességet, ugyanakkor késlelteti a kifáradást, gyorsítja a szervezet anyagcseréjét. Ezzel magyarázható, hogy a koffein sokkal intenzívebb és nehezebb fizikai munka elvégzését teszi lehetővé, valamint javítja az állóképességet a sportolás során. Ismert például, hogy a koffein segít a kerékpározóknak és a hosszútávfutóknak teljesítményük növelésében.
Tanulmányok alapján ritkán tesznek javaslatokat az ajánlott elfogyasztandó kávémennyiségre. A kávé legismertebb összetevője, a koffein felszívódásának sebessége egyénenként erősen eltérő lehet. A Magyarországon elfogadott általános irányelv egészséges felnőttek számára napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása, ekkora mennyiség jótékony hatású lehet az egészségi állapotra. Nemzetközi kutatási eredmények viszont felvetik az ennél nagyobb, napi 3-5 csészényi kávé elfogyasztásának táplálkozási előnyeit.
Kávé: egészségügyi és egyéb jótékony hatások
A kávé étrendünk egyik legfontosabb antioxidáns-forrása, főleg polifenolokat tartalmaz. Epidemiológiai vizsgálatok igazolták a rendszeres kávézás jótékony hatásait. Ez feltehetően a polifenol-bevitellel állhat kapcsolatban, ami csökkenti egyes krónikus vagy degeneratív betegségek, például a rákos megbetegedések, a 2. típusú cukorbetegség, a gyulladások és a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Egyre több bizonyíték szól a kávé idegrendszeri leépüléssel járó betegségekre, például a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra gyakorolt feltételezett pozitív hatása mellett.
A polifenolok a növényi eredetű élelmiszerekben előforduló természetes összetevők népes családját alkotják. Érdekesség, hogy a még feldolgozatlan zöld kávé természetes polifenol tartalma kiemelkedően értékes, többszörösen meghaladja például a zöld teáét.
A kávé és az egészség: tévhitek és legendák
Sok szó esik róla, de még soha nem igazolták, hogy a kávénak hatása lenne a csontok sűrűségére. A tudományos bizonyítékok szerint megfelelő napi kalciumbevitel mellett a kávénak semmilyen hatása nincs a csontok egészségi állapotára. A túlzott koffeinbevitel ugyanakkor kis mértékben fokozhatja a kevés kalciumot fogyasztó nők kalcium-kiválasztását. Egy másik legenda, hogy a koffein vízhajtó hatású. A kutatások szerint a mértéktartó kávézásnak nincs hatása a szervezet folyadékegyensúlyára.
Forrás: Nestlé Életmód Iránytű / Wellnes Cafe
Hasznos tippek a PIN kódok megjegyzéséhez
Ha 1234, vagy 1111 a PIN kódod, akkor nagyon gyorsan tégy valamit ez ellen, hiszen nem vagy biztonságban. Adunk hozzá pár tippet.
A Cambridge-i Egyetem felmérése szerint a jelen cikket olvasók közül valószínűleg sokan használják az „1111", vagy „1234" számsorokból álló PIN kódot. Az is előfordulhat, hogy valaki nem csak egy esetben, hanem a telefonjához, sőt, a bankkártyáihoz is ezeket a számokat használja. Ha ez tényleg így van, akkor érdemes sürgősen változtatni ezen, hiszen a tárcánk, mobilunk elhagyásával nagyon gyorsan bajba kerülhetünk.
PIN para
Önmagában már az is elég komoly probléma, hogy mindössze négy számjegyből álló PIN kódokat használunk, de valószínűleg ez így is fog maradni egy jó ideig, hiszen ennél többet az emberek nem is nagyon tudnak megjegyezni, illetve a bankok biztonsági rendszere jó ideje ezt a szabványt használja. Ha már ez így van, akkor érdemes nekünk megpróbálni bonyolultabb, de legalábbis véletlenszerű kódokat választani, majd azokat sikeresen meg is jegyezni, hiszen az azért nem árt.
Több tanulmány és felmérés bizonyította, hogy olyan sokan használunk egyszerű, ismétlődő, vagy valami alapján könnyen megfejthető PIN kódokat, hogy ha egy tolvaj összeszedhetné a város összes bankkártyáját, akkor minden 18. esetben könnyen meg tudná fejteni a kódot. Ijesztő, nem igaz? Persze lehetőség van a kártyák letiltására, ha elveszítjük, de mi van akkor ha fizikailag nálunk marad a lapka, és csak az azon lévő adatokkal élnek vissza (card skimming)? Ez esetben már csak akkor jövünk rá, hogy baj van, amikor már késő bármit is tenni. A lényeg, hogy rendkívül hanyag, kiszámítható módon választunk PIN kódot, ami főleg annak fényében gond, hogy csak négy számjegyről van szó, illetve rendre megváltoztatjuk a bankoktól, mobilszolgáltatóktól kapott számsorokat, mondván, hogy az újra majd könnyebben fogunk emlékezni.
Mindezt általában tetézzük még azzal is, hogy a kódokat átadjuk másoknak (családtagok, barátok, ügyintézők), sőt, azt is elkövetjük, hogy ugyanazt a kódot használjuk minden azonosítás alkalmával. A születésnapi dátumok kódként való bevetése ugyanekkora probléma, főleg, ha a kártyánkat a személyes iratainkkal együtt lopják, vagy veszítjük el. Arról nem is beszélve, amikor egy kis cetlin tároljuk a számokat a kártyára ragasztva, hogy még könnyebb legyen a dolga annak, aki megtalálja, ellopja azt. Most akkor mindenki nézzen magába és gondolja végig, hogy ezek melyike igaz rá. Itt az ideje tehát, hogy megtanuljunk pár praktikát az új kódok kiválasztásával és megjegyzésével kapcsolatban.
Trükkök az új PIN kódhoz
Az első tanács, hogy a négy számjegy kiválasztásánál kerüljünk minden olyan kombinációt, ami valahogyan a személyünkkel összefüggésbe hozható: dátum, gyerek születésnapja, vagy akár a számbillentyűn tipikusan használt számok, mint „3692", a „1472", vagy „1478". Ne használjuk a személyi számunk, irataink azonosítójának utolsó, első számjegyeit, ahogy a mobilszámunkat se vegyük alapul, amikor kiválasztjuk a számokat.
Készíts mondatot a PIN kódból: az egyik tanács szerint válasszunk négy véletlenszerű számot a neten található véletlenszám generátorok valamelyikével, és hozzunk létre szavakat a számjegyek kezdőbetűivel. Ha például a PIN kód úgy szól, hogy „9583", akkor ez leírva „kilenc, öt, nyolc, három". Vegyük a számok négy kezdőbetűjét (KÖNYH) és alkossunk belőle egy olyan mondatot (pl. Killer Ököl Nyakra Hárít), amit nagy eséllyel megjegyzünk, és amiből aztán később könnyen vissza tudjuk fejteni magát a kódot is. Itt az első és utolsó szónál arra is figyeljünk, hogy a „k", illetve „h" betűk a kettőt és a hatot (hetet) is jelezhették volna, így vegyük bele a kilenc és a három második betűjét, az „i"-t és az „á" betűt.
Titkosítsd a számot: korábban már tanácsoltuk, hogy ne írjuk le sehova a kódsorokat, megkönnyítve ezzel mások dolgát. Ha mégsem bízunk magunkban, akkor legalább ezt úgy tegyük, hogy nehéz legyen megfejteni, vagy egyáltalán rájönni arra, hogy az egy PIN kód. A korábbi példát véve járjunk el úgy, hogy a számok mellé beteszünk egy-egy nullát (090508030), és ezt a számsort már nyugodtabban tehetjük be a tárcánkba. Mivel ezt még elég könnyű megfejteni, akkor tegyünk be bármilyen két számot (és ezt variálhatjuk, ameddig csak akarjuk) mindegyik elé és mögé: 65944562858325, és ha a metódust megjegyeztük legalább, akkor is megoldott a PIN kód tárolása. Sőt, ha mindezt bevisszük kontaktként a mobilunk névjegyzékébe, akkor plusz egy felület van, ahol valamennyire biztonságosan tároljuk a kódot.
Válassz úgy, hogy az csak neked jelentsen valamit: ha létezik olyan, mások által nem ismert számsor, ami semmiféle módon sem kapcsolható össze a velünk kapcsolatban elérhető információk egyikével sem, akkor ez is jó megoldás lehet. Ilyen lehet például a kedvenc kosárlabdázónk születési dátuma (hacsak nincs a róla készült fotó a pénztárcában), egy kedves ismerős mobilszámának utolsó négy számjegye, vagy éppen annak a trolinak/busznak/HÉV-nek az azonosítószáma, amivel gyakran utazunk. Bármi felhasználható, csak négy számot kell belőle faragni és ügyelni arra, hogy ne legyen egyértelmű még annak sem, aki valamennyire ismer bennünket.
Matekozd ki az új PIN kódot: fogjuk a PIN kódunk (9583) négy számjegyét és adjunk hozzá mindegyik számjegyhez egyenként ötöt (vagy 10-et, vagy bármennyit) és az így kijött kódsort (4038) már bátrabban lejegyezhetjük, hiszen csak mi tudjuk, hogy mi a trükk mögötte. Ehhez is az kell persze, hogy a megoldás kulcsát ne felejtsük el, de ha egyszer elvégeztük az összeadás, kiadás, szorzás műveletét, akkor már talán nehezen felejtjük el.
A legbiztonságosabb persze akkor is az, ha kérünk egy teljesen új számot a banktól és azt úgy igyekszünk megjegyezni, hogy sehova nem írjuk le, és akár a fenti technikák valamelyikével, vagy úgy, hogy egy nap ötszázszor elismételjük, vagyis egyszerűen megjegyezzük. Ekkor azonban még mindig csak egy kódról van szó, és nem ritka, hogy valaki három, négy bankkártyát használjon párhuzamosan. Mindezzel együtt érdemes az interneten használt jelszavainkat is átnézni, hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenhol ugyanazt használjuk, ami szintén sok veszélyt tartogathat. Ha valakinek egyéb praktikái vannak a témával kapcsolatban, az bátran ossza meg velünk a hozzászólásokban!
Forrás : www.technet.hu
Szerző : Horváth Balázs
Nem szívroham, csak egy spinning-óra...
Megtévesztő lehet a heves szívdobogás !
Ha valaki érezte már úgy, hogy a szíve a spinning-óra után majdnem szétrobban, talán nem is járt olyan távol az igazságtól - legalább is biokémiai értelemben.
"Bár nem vizsgáltuk, hogy az edzés utáni megemelkedett enzimszint veszélyes-e, semmi okunk azt feltételezni, hogy ezek a szintek a szív bármilyen tényleges károsodását jeleznék" - nyilatkozta DuttaRoy. - "A testmozgás után tapasztalható kardiológiai enzimek szintemelkedési mintája a gyors, 24 órán belüli normalizálódással más, mint a szívroham esetén, ahol a szív enzimek szintje gyakran napokig emelkedett marad."
DuttaRoy azt tanácsolja, hogy ha valakit mellkasi panaszokkal látnak el, feltétlenül számoljon be az orvosnak a közelmúltban végzett testedzésről, mert elképzelhető, hogy a kardiológiai biomarkerek megemelkedett szintje téves diagnózist eredményez. - "Mellkasi fájdalom esetén feltétlenül orvosi segítséget kell kérni, függetlenül attól, hogy testmozgás, nyugalmi állapot vagy más tevékenység előzte meg" - tanácsolja a szakértő. - "A kezelést végző orvosnak azonban feltétlenül tudnia kell arról, hogy a troponin szintje rendkívül intenzív testedzés következtében is megemelkedhet, amit a beteg ellátásakor számításba kell venni."
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy leheletük kellemetlen, a környezetükben élők pedig gyakran tapintatosságból nem teszik ezt szóvá. A rossz szájszag (halitózis) kapcsolatokat dönthet romba, pedig legtöbbször kis odafigyeléssel könnyen megszüntethető.
A rossz leheletet leggyakrabban a szájban élő baktériumok okozzák, amelyek elszaporodva kellemetlen, kénes szagú gázokat bocsátanak ki. Az esetek 80 százalékában a szájüregben kell keresni a probléma okát: a szájszagot okozhatja ínybetegség, fogszuvasodás vagy egy repedt fogtömés is. A mandulák üregeiben megtelepedő ételmaradványok szintén vezethetnek rossz lehelethez, csakúgy, mint egyes betegségek (diabétesz, krónikus bronchitisz, májprobléma, gyomorbántalmak vagy reflux).
Nincsenek pontos statisztikák arról, hogy az emberek hány százaléka küzd rossz szájszaggal, hiszen sokan meg vannak győződve arról, hogy a leheletükkel nincs semmi baj. Ha bizonytalan abban, hogy lehelete milyen, fogselyem-használat után ellenőrizze a fogselymet: ha az kellemetlen szagú, esetleg kicsit véres is, nagy valószínűséggel nincs minden rendben a szájában. Persze egyszerűbb módszer is van: kérdezze meg társát vagy barátját, akiben bízik - őszinte kérdésre valószínűleg őszinte választ fog kapni.
A koplalás is rossz leheletet okozhat
A rossz lehelet megelőzésének egyik kulcsa a helyes szájhigiénia. Étkezések után célszerű fogat mosni és fogselymet használni, továbbá évente kétszer érdemes fogorvossal ellenőriztetni a fogak és a szájüreg állapotát. Javasolt ezen kívül az antibakteriális szájvízzel való öblögetés is, amely gátolja a lepedékképződésért és rossz leheletért felelős baktériumok szaporodását.
A másik fontos tényező a rossz lehelet elleni harcban a helyes táplálkozás. Az éhezés és a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta rossz leheletet okozhat, ezért koplalás helyett nassoljon nyers répát, zellert vagy almát, amely megtisztítja a szájat. A hagymafélék és fűszeres ételek a fogyasztás után még hosszú ideig okoznak kellemetlen szájszagot, ezért ezeket célszerű kerülni.
A kellemetlen szájszag ellen segíthetnek a következő tanácsok is:
- Igyunk elegendő vizet, de kerüljük a cukros üdítőket - az étkezés után elfogyasztott víz segít a fogak közül eltávolítani az ételmaradékokat.
- Ne igyunk sok kávét - a kávé erős illatanyagokat tartalmaz, célszerűbb zöld teát fogyasztani.
- Kerüljük a dohányzást.
- Javasolt az alkoholfogyasztás mérséklése is: az alkohol ugyanis kiszárítja a szájat, és hosszú órákig tartó kellemetlen leheletet okozhat.
- A cukormentes, xilitoltartalmú rágók csökkentik a fogszuvasodást, és egyben kellemes leheletet is biztosítanak.
- A mentolos cukorkák, bár vészhelyzetben segíthetnek, a problémát nem oldják meg, cukortartalmuk pedig lerakódik a fogakon, így csak tovább rontják a helyzetet.
Forrás : www.origo.hu
Szorítják a leadási határidők? Egy bögre habos kakaó elkortyolásával többet tehet szervezetéért és a tavaszi fáradtság leküzdéséért, mint gondolta volna. Felfedezése óta a mai napig világszerte számos ember életét édesíti meg a kakaó - írja a Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél.
Elsőként a maják és az aztékok dolgoztak ki sikeres eljárást a kakaó termesztésére, amely valaha a bőség szimbóluma volt. Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki megkóstolhatta ezt az italt, később a spanyol felfedező, Don Hernán Cortés vitte el Spanyolországba. A kakaófa csak egy szűk földrajzi övben termeszthető, mintegy 20 szélességi fokkal északra és délre az Egyenlítő vonalától. Napjainkban Nyugat-Afrika adja a világ kakaótermésének közel 70%-át.
A babszemektől a kakaóporig
Szüretelésüket követően a kakaó terméseit felnyitják, majd a belőlük kiszedett magokat a fermentálás helyére szállítják. A fermentáció a betakarítást követően a kakaó minőségét meghatározó egyik legfontosabb lépés. E folyamat során nyeri el a kakaóbab jellegzetes színét és aromáját, miközben a babszemekben számos bonyolult kémiai folyamat zajlik le. A fermentációt követően 60%-ról mintegy 7%-ra csökkentik a kakaóbab nedvességtartalmát a szárítás során. A jó minőségű kakaópor előállításának következő lépése a pörkölés, amellyel a szemek nedvességtartalma tovább, kb. 2%-ra csökken, miközben számos íz-, aroma- és színanyag alakul ki bennük. Ezután a pörkölt babszemeket megőrlik és a rostálásnak nevezett folyamatban eltávolítják vékony burkukat.
A kakaó is élénkít?
A kakaópor a következő tápanyagok értékes forrása: magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok, polifenolok.
A kakaó is tartalmaz koffeint, bár a kávénál sokkal kisebb koncentrációban. Egy csésze (150 ml) kakaóban: 5-20 mg koffeinnek megfelelő teobromin van. A teobromin a kakaószemek legfontosabb alkaloidja, amelynek szerkezete a koffeinhez hasonló, de annál mintegy tízszer gyengébb élettani hatásai vannak, és nem befolyásolja lényegesen a központi idegrendszer működését. Gyenge vízhajtó (azaz a vizelet-kiválasztást fokozó) hatása van.
Polifenolok
A kakaóbab mintegy 8-13%-át a növényi hatóanyagok egyik természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású csoportját alkotó polifenolok teszik ki. A kakaófeldolgozás folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát. A kakaó polifenoljai a növényi vegyületeknek a "flavonoidokkal" közös csoportjába tartoznak. Hasonló szerkezetű színanyagok találhatók a kakaó mellett a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben és a kávéban is.
Kakaóterv (The Cocoa Plan)
A csokoládé fő összetevőjét, a kakaót kis családi farmokon termesztik. A kakaótermesztés több mint 4,5 millió kistermelő megélhetését biztosítja, harmaduk Nyugat-Afrikában él. A kakaóellátás ennek ellenére egyre problematikusabbá válik. Az alacsony felvásárlási árak a befektetések hiányát okozták a szektorban, ami a kakaó minőségének hanyatlását és globális kakaóhiányt eredményezett. A kis farmok elöregedő fáit könnyen megtámadják a kórokozók.
A Nestlé eddigi kezdeményezéseit és támogatott projektjeit igyekszik elterjeszteni a beszállítói láncában, ezért hozta létre a Kakaótervet (The Cocoa Plan). Cél a kakaótermesztés szakszerűsítése annak érdekében, hogy a farmerek életminősége javuljon és gyermekeik oktatásban részesüljenek. A Kakaóterv a kakaótermelők, családjaik és közösségeik fő problémáinak megoldását, enyhítését célozza.
A cég Magyarországon is segítséget nyújt a kiegyensúlyozott életmód kialakításában. A Nesté Életmód Központ internetes oldalán megtalálható életmódprogram hiteles információkkal, neves szakértők személyre szabott tanácsaival, hasznos életvezetési tippekkel és közismert személyiségek vallomásaival segít a testi-lelki harmónia kialakításában.
Forrás : www.hazipatika.com
A szélütés vagy más néven stroke kockázata mintegy 52%-kal csökkenhet azoknál, akik sok fehér húsú gyümölcsöt esznek-írja Dr.Michele.
Melyek is azok a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek? A banán, a körte, az uborka, a cikória, az alma vagy a karfiol mind-mind valóságos antioxidáns-erőművek. A Journal of the American Heart Association című szaklapban megjelent több mint tíz évig zajló kutatás eredményei szerint, már akik naponta 25 grammal fogyasztottak a fehér húsú zöldségekből és gyümölcsökből, 9%-kal csökkentették a kockázatát annak, hogy szélütést kapjanak.
Úgy érzi, önt a stroke biztosan nem fenyegeti? Pedig sajnos életkortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet ez a betegség. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a kevés testmozgás mind kockázati tényezők. Ha bármelyik érinti önt, legjobb, ha azonnal indul a zöldségeshez, és bevásárol a felsorolt gyümölcsökből és zöldségekből.
Természetesen nem szabad elhanyagolni más színű terméseket sem, hiszen a piros, zöld vagy lila zöldségek és gyümölcsök sokat segítenek más betegségek leküzdésében, például a rák elleni harcban.
Forrás : www.hazipatika.com